Holy za parkovnu agenciju, Zmajlović protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas novinarima da bi mu iskreno bilo žao ukoliko Mirela Holy istupi iz SDP-a ako ne prođu njezini amandmani na Zakon o zaštiti prirode, ali da hrvatski i međunarodni stručnjaci preporučaju unapređenje sustava upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a ne osnivanje Nacionalne parkovne agencije.

"Meni bi iskreno bilo zaista žao da Mirela Holy izađe iz SDP-a, prvenstveno zato jer za to ne postoje razlozi", rekao je Zmajlović novinarima u Hrvatskom saboru. On drži da se u Planu 21 od ničega nije odustalo. "U Planu 21 nije se govorilo o sredstvima, govorilo se o cilju, a to je da ćemo unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode", istaknuo je. Za ostvarenje toga cilja postoji više rješenja - jedno je osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a drugo unapređenje postojećeg sustava.

Napomenuo je da su hrvatska struka i međunarodni stručnjaci s tog područja preporučili unapređenje sustava te da je i on osobno za to kako bi u što kraćem roku, sa što manje novca i što efikasnije, ostvarili cilj iz Plana 21.

"Što se tiče Mirele, spreman sam je javno pozvati na radni ručak gdje ću joj iznijeti argumente zašto bismo išli u tom smjeru. Vjerujem da će, ako bude spremna poslušati argumente, biti spremna i promijeniti svoje mišljenje, jer mi se slažemo oko ciljeva, a to je unapređenje sustava upravljanja prakovima prirode i nacionalnim parkovima", rekao je Zmajlović. Nije se složio s mišljenjem Mirele Holy kako nema utemeljenog argumenta da se ne ide s osnivanjem Nacionalne parkovne agencije, te da će SDP izgubiti na vjerodostojnosti.

Na upit znači li to da do glasovanja u petak nema šansi da se prihvate amandmani zastupnice Holy, Zmajlović je odgovorio kako se radi o amandmanima o kojima će raspravljati Vlada i donijeti svoje stajalište. "Kao resorni ministar imam odgovornost, ne samo za svoj osobni imidž u javnosti, nego i za cijeli resor. To je nacionalno bogatstvo i s time ne želim ulaziti u nikakve rizike, ako imamo procjenu struke da to predstavlja rizik i da u kratkom razdoblju takav projekt neće polučiti rezultate", kazao je Zmajlović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter