Holy: TESU treba dobiti financijsku injekciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy u četvrtak je s predsjednikom Uprave Uljanik-TESU-a Neviom Bugarinom i predstavnicima radnika razgovarala o problemima o toj tvrtki te načinima izlaska iz krize.

Dok Bugarin nije bio voljan za razgovor, Holy je, obraćajući se novinarima nakon obilaska Tvornice, kazala da je situacija u tvrtki teška, radnicima se ne isplaćuju plaće bez obzira na činjenicu da postoje nove narudžbe, ali i interes za nastavak proizvodnje strojeva.

- Smatram da je ova industrija izuzetno važna za Hrvatrsku. Prije manje od godine imala sam priliku posjetiti i tvornicu Itas u Ivancu koja također proizvodi strojeve, i to alatne strojeve. Dakle, nema razvoja industrije u Hrvatskoj ukoliko ne budemo proizvodili strojeve koji ustvari omogućavaju proizvodnju i u tom smislu smatram da je u interesu vlasnika tvrtke, a prema mojim informacijama to je RH odnosno Porezna uprava, da pokaže dobru volju i riješi ovaj problem, izjavila je Holy. Na pitanje kakvo rješenje predlaže kazala je da bi TESU, prema njenim informacijama, trebao dobiti financijsku injekciju koja bi omogućila nastavak proizvodnje.

- S obzirom da postoji interes naručitelja strojeva, mislim da se ova situacija može prebroditi jer prema onome što znam, a na temelju poslova koje dogovara, TESU je u stanju vraćati dugove, rekla je Holy. Grupa Uljanik jedina je iskazala interes za kupnju TESU-a, no privatizacija je zaustavljena dok ne završi predstečajna nagodba. Na pitanje bi li TESU trebao biti u sastavu Grupe, Holy odgovara da u svakom slučaju treba konzultirati radnike, odnosno Upravu.

- Mislim da je ovo jedinstveni primjer da su radnici i Uprava na istoj strani. S obzirom da je to rijetkost u Hrvatskoj, sigurno treba slušati ono što Uprava i radnici imaju reći o načinima rješavanja ovog problema. Ako je to privatizacija putem Uljanika, to definitivno treba podržati, rekla je predsjednica ORaH-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter