Holy: Plomin C toliko je loš da nema šanse!

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Raspisivanje referenduma protiv gradnje termoelektrane Plomin C na ugljen i što o tome misle građani, bila je tema subotnje tribine koju su u Domu hrvatskih branitelja u Puli zajednički organizirali Grupa OR i stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy navela je da u Istri treba organizirati sličan savjetodavan referendum kao što je to nedavno bio slučaj u Pločama gdje su se građani jasno opredijelili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen.

-Ne treba graditi termoelektrane na ugljen između ostalog i zato što Hrvatska nema ugljena i mora ga uvoziti. S obzirom na sve obaveze koje imamo prema Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici vezano uz klimatske promjene, ovaj projekt nije samo upitan u smislu zaštite okoliša, već je besmislen i u ekonomskom pogledu.

Naime, poznato je da je HEP već duže vrijeme u pregovorima s potencijalnim privatnim partnerom te da do dogovora nije došlo, a smatram da neće ni doći, jer privatni investitor naravno želi imati osiguran povrat investicije. No prema europskim pravilima liberalizacije tržišta električnom energijom,  nije moguće sklapati povlaštene ugovore s proizvođačem, pa neće biti moguće sklopiti ugovor niti za zajamčeni otkup električne energije iz TE Plomin C i to po cijeni od 70 eura po megavatu što je vrlo nekonkurentna cijena, jer je u ovom trenutku tržišna cijena 40 eura po megavatu, kazala je Holy.

Po njenim riječima, radi se o loše planiranom i šlampavom  projektu koji vjerojatno neće biti ni realiziran.

-Najspornije je prilično veliko povećanje emisija letećih čestica koje imaju vrlo negativan učinak na zdravlje ljudi. Ako se gleda koliko bi Hrvatska trebala uložiti u liječenje potencijalno oboljelih ljudi, dodatno se vidi koliko je cijeli projekt promašen, istaknula je Holy.

 Navela ja da se energetska politika u Hrvatskoj radi ad hoc, od projekta do projekta i pod sumnjom da netko uzima provizije, rekavši da se na natječaj javio i japanski Marubeni  koji ima dvije presude za podmićivanje i korupciju. Holy je projekt usporedila kao da se kupuje automobil bez kotača jer kako je navela, da bi on uopće zaživio, nužno je izgraditi novi dalekovod koji uopće nije uvršten u prostorni plan. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter