Holy: O teritorijalnom preustroju trebaju odlučivati građani

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy sa suradnicama novinarima se obratila na Muzilu (N. LAZAREVIĆ)
Predsjednica ORaH-a Mirela Holy sa suradnicama novinarima se obratila na Muzilu (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu dvodnevnog posjeta Istri, predsjednica stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) Mirela Holy zajedno s vodstvom stranke sudjelovala je u nizu događanja koje je organizirao Izborni stožer VIII. izborne jedinice stranke te predstavnici gradskih organizacija ORaH-a Pula, Umag i članovi iz Rovinja.

Današnji dolazak Holy je prvo iskoristila za druženje s Puljanima na gradskoj tržnici, a zatim je sudjelovala na međunarodnom okruglom stolu pod nazivom "Konoplja - biljka prošlosti za održivu budućnost", na kojem se govorilo o potencijalima konoplje. Holy je izjavila kako je poznato je da se stranka od početaka svog djelovanja zalaže za potpunu liberalizaciju i legalizaciju konoplje u medicinske, industrijske i osobne svrhe.

Predstavnici ORAaH-a potom su se uputili u obilazak bivših vojnih kompleksa na Muzilu gdje su održali i konferenciju za novinare kada je Holy još jednom potvrdila kako se zalaže za ukidanje Istre kao samostalne regije. Na pitanje može li se to negativno odraziti na rejting stranke i potencijalne birače na području Osme izborne jedinice, kazala je da će o tome odlučivati građani.

- Naš prijedlog nije ništa novo, jer poznato je da se zalažemo za regionalizaciju Hrvatske u četiri regije, uključujući Grad Zagreb, kazala je Holy.

Naglasila je da bi se o ovim pitanjima, nakon kvalitetnog informiranja građana, trebalo odlučivati na referendumu i dodala da se ORaH referenduma ne boji, te da ga se ne bi trebali bojati ni drugi politički akteri. Holy je između ostalog izrazila zadovoljstvo zbog odustajanja potpisivanja ugovora za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i kopnu, rekavši da se radilo o vrlo lošem prijedlogu ugovora prema kojem bi Hrvatska od ugljikovodika maksimalno profitirala između 14 i 35 posto, što je, tvrdi, skandalozno niski iznos i apsolutno nije u javnom interesu.

Komentirajući retoriku koju su ovih dana izmjenjivali srpski i hrvatski premijeri, naglasila je da od njih očekuje da zajedno sjednu za stol i dogovore konkretnu proceduru i mjesta na kojima će se primati izbjeglice. "Ne smijemo se s ljudima ponašati kao s brojevima, a ovaj problem i krizu koja je tek počela, treba rješavati s što manje konflikata", istaknula je.

Novinarima se obratila i predsjednica pulske podružnice Dragica Pršo koja je s Muzila upozorila da taj strateški prostor treba uklopiti u tkivo grada, rekavši da stranka se podržava neodgovornu urbanizaciju i gradnju golf terena od 70 hektara, ne samo zbog narušavanja eko sustava, već i zbog zagađenja okoliša i prevelike upotrebe herbicida i insekticida. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter