Holy: Nisam zadovoljna MBO-om, ali stanje na Kaštijunu je neodrživo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upoznata sam s odredenim neslaganjima s lokacijom županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, pa i samom metodologijom. Ni sama nisam u potpunosti zadovoljna konceptom mehanicko-biološke obrade otpada, ali ovakvo stanje kakvo trenutno imamo u Hrvatskoj je apsolutno neodrživo, rekla je na konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije u Puli ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

- Realizacija centra za gospodarenje otpadom, poput Kaštijuna, sigurno može biti samo od koristi u smislu podizanja standarda zaštite okoliša. Hrvatska mora sukladno obavezama prema EU-u prijeci na bezdeponijski koncept gospodarenja otpadom. Veseli me da Županija vec sada razvija koncept primarne selekcije koji ce se, pretpostavljam, jako dobro nadopuniti i s MBO tehnologijom na Kaštijunu, rekla je Holy.

Jakovcic je pak rekao da uskoro pocinje gradnja centra na Kaštijunu. Po njemu je taj centar, uz gospodarenje otpadnim vodama, najvažniji županijski projekt na podrucju zaštite okoliša.

- Problem krutog otpada i gospodarenje otpadom desetljetni je problem Istre, a sada smo napokon pred njegovim rješenjem. Istra ce biti daleko cišca i bolje ce se gospodariti otpadom nego danas, rekao je Jakovcic.

Upitali smo ih i je li na sastanku bilo rijeci o Plominu 3. Poznato je da župan ne želi novu termoelektranu na ugljen, dok sadašnja Vlada najavljuje upravo takvu mogucnost. No, Jakovcic nam je rekao da se o Plominu nije razgovaralo.

- Bit ce prilike za razgovor i o toj temi. Ovaj posjet je bio usmjeren onim projektima koji su u visokoj fazi gotovosti i pocetku realizacije. Plomin ce biti višeresorni projekt, o kojem ce se razgovarati s ministricom zaštite okoliša, ali i s drugim ministricama i ministrima, rekao je Jakovcic.

Istaknuo je da su ministricu detaljno upoznali s projektima poput istarskog vodozaštitnog sustava, dosad realiziranim europskim projektima na podrucju zaštite okoliša i ambicijama za daljnje projekte te s inicijativom korištenja poljoprivrednog otpada za proizvodnju biogoriva.

Ministrica je pak otkrila da je na svojevrsnoj turneji po županijama, gdje se upoznaje s lokalnim projektima. Dosad je obišla Krapinsko-zagorsku, Medimursku i sada Istarsku županiju. Najavila je i obilazak drugih županija koje, kako je rekla, nisu napravile toliko kao Istarska.

- Sudeci po dosad videnom, moglo bi se reci da Hrvatska i nema tako velikih problema sa zaštitom okoliša. Istarska županija, kao izrazito turisticka, mora izuzetno veliku pažnju posvecivati projektima zaštite okoliša jer je to i temeljni resurs kojim raspolaže. Zato mi je jako drago da se projekti u podrucju gospodarenja otpadom i procišcavanja otpadnih voda planiraju te da ce uskoro ici i u realizaciju. Nažalost, situacija u ostatku Hrvatske nije takva, rekla je Holy. (Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter