Holy: Nisam kandidatkinja za gradonačelnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy odbacila je večeras špekulacije da će biti kandidatkinja Hrvatskih laburista za gradonačelnicu Zagreba, ali je upozorila na svoju tešku situaciju u SDP-u što bi, kaže, moglo rezultirati njezinim odlaskom iz stranke. 

"Moja situacija u SDP-u je teška, imam dojam da stranka ne računa na mene i da sam joj postala problem. Moram vidjeti ima li smisla nastaviti ovako dalje", izjavila je za Hinu Holy, upitana za komentar medijskih nagađanja o njezinu odlasku iz SDP-a.    

Potvrdila je da je razgovarala s laburistima, ali i odbacila nagađanja da će biti njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

"Tek ako jednoga dana ne budem dio SDP-a,  razmišljat ću o svom budućem političkom angažmanu, ali kakav će on biti, to je sada u domeni teške fikcije", ističe Holy. Ocjenjuje i da će se pitanje njezina "vrlo komplicirana" statusa u SDP-u uskoro riješiti, jer su stvari već "dosta daleko otišle". 

Obrazlaže to činjenicom da nakon četiri mjeseca staža u novom sazivu Sabora još nije dobila mjesto niti u jednom saborskom odboru, stopirana su sva tri njezina zakona iz područja zaštite okoliša, a u klubu zastupnika SDP-a prema njoj se odnose s nepovjerenjem.      

"Bila sam ministrica zaštite okoliša, a sad me ne žele ni u odboru (za zaštitu okoliša)", kaže Holy. Napominje da je u anketi pri dolasku u Sabor, prije četiri mjeseca, iskazala interes za članstvo u odboru za zaštitu okoliša, u kojemu je jedno mjesto ispražnjeno. "Kao bivša ministrica, mogla bih značajno pridonijeti radu toga odbora, ali do sada to nije riješeno. Meni je to signal da se sa mnom ne računa i tiha poruka da nisam više poželjna u stranci", rekla je Holy.

Smeta ju i činjenica što sva tri zakona iz područja zaštite okoliša, izrađena za vrijeme njezina ministarskog mandata, još nisu u proceduri.

Riječ je o zakonu o otpadu, zakonu o zaštiti prirode i zakonu o zaštiti okoliša. Sva su tri zakona prošla javnu raspravu, dobila pozitivno mišljenje iz Bruxellesa, a po njezinim informacijama, sada ih se značajno želi izmijeniti.

"U te su zakone bile ugrađene ključne reforme iz područja zaštite okoliša, navedene i u Planu 21", podsjeća bivša ministrica.

Istodobno, kaže, osjeća i da je u klubu zastupnika SDP-a izbjegavaju. "Vlada nepovjerenje prema meni. Nije mi ugodno biti dio problema. Ako je već došlo do toga, bolje da odem", rekla je Holy, odbijajući špekulirati o tome kako će izgledati njezina buduća karijera.  

Mirela Holy ušla je u Sabor nakon što je u lipnju dala ostavku na dužnost ministrice zaštite okoliša i prirode. Ostavku je dala pošto je u javnosti objavljeno pismo kojim je od predsjednika uprave Hrvatskih željeznica Renea Valčića tražila da jednu tajnicu spasi od otkaza. Zbog principijelnosti, njezina ostavka na ministarsku dužnost dobila je potporu velikog dijela javnosti, a uživa i veliki ugled kod ekoloških udruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter