Holy izlazi iz stranke zbog Zakona o zaštiti prirode?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy najavila je danas da će istupiti iz stranke ako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode do drugog saborskog čitanja u Zakon o zaštiti prirode ne ugradi i odredbu o osnivanju Nacionalne parkovne agencije te ga na taj način uskladi s Planom 21 Kukuriku koalicije.

"Smeta me što se u prijedlogu zakona odustalo od Nacionalne parkovne agencije koja je kičma reforme sustava zaštite prirode, odnosno upravljanja zaštićenim područjima iz Plana 21", pojasnila je Holy novinarima u Hrvatskom saboru.

"Ako se Zakon o zaštiti prirode ne korigira i uskladi s Planom 21, istupit ću iz stranke jer ne želim biti dio problema ako ne mogu biti dio rješenja", poručila je.

Nacionalna parkovna agencija bi, pojasnila je, objedinjavala sve nacionalne parkove i parkove prirode u jednu agenciju u koju bi se slijevala i financijska sredstva iz svih parkova, što je oko 400 milijuna kuna na godišnjoj razini i nije zanemariva svota, rekla je.

"Najvažnije je to što se s tim sredstvima mogu realizirati kapitalni projekti zaštite prirode", naglasila je Holy i dodala da sadašnji sistem, na žalost, pogoduje klijentelizmu političkih stranaka i šerifa na lokalnim razinama i služi za financiranje određenih projekata koji nemaju nikakve veze sa zaštitom prirode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter