Holy: Cacic me šcepao za ruku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy potvrdila je danas novinarima medijske napise po kojima joj je prijetio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic, a rekla je da za to ima i svjedoke.

Holy je novinarima u Hrvatskom saboru rekla da je tocno što je njezin bivši pomocnik Davor Škrlec ispricao, odnosno da je Cacic nasrnuo na nju u restoranu.

"Pa, šcepao me za ruku, da", rekla je Holy, dodavši da su svjedoci tog slucaja dva ministra i jedna osoba iz Vlade. Nitko od tih osoba nije joj stao u obranu, kazala je.

Holy je potvrdila i da je premijera Zorana Milanovica upozorila da se vrši pritisak na nju.

"Upozorila sam ga kada se povela prica da ce smijeniti mog pomocnika zato što je bio gost na jednoj tribini u vezi Plomina. Tada sam ga upozorila, da pretpostavljam da ga na to navodi gospodin Cacic i upozorila sam ga da je gospodin Cacic prijetio", rekla je Holy.

Bivša ministrica okoliša, koja je ostavku na tu dužnost podnijela zbog e-maila predsjedniku Uprave HŽ-a kojim je tražila zaštitu za stranacku kolegicu, danas je izjavila da je na odlasku s te dužnosti rekla kako bi pravila igre morala biti jednaka za sve.

Holy je to rekla novinarima, koje je zanimao njezin komentar situacije nastale oko mailova kojima je šefica kabineta prvog potpredsjednika Vlade Radimira Cacica navodno tražila da se na mjesto zamjenika direktora Fonda za okoliš postavi nekvalificiranog Josipa Jambraca iz HNS-a.

Upitana kako tumaci cinjenicu da za poprilicno isti postupak postoje razlicita mjerila, Holy je rekla da ne može biti objektivna u ovoj prici pa ne misli da bi bilo korektno da to komentira.

Politicki tjednik Forum objavio je u broju od petka sadržaj elektronske pošte koji teško diskreditira prvog potpredsjednika Vlade Radimira Cacica.

U objavljenim mailovima, koje je u ime prvog potpredsjednika i "po njegovom naputku" slala šefica njegovog kabineta, ultimativno se od ministrice Mirele Holy, te od pomocnika ministra zaštite okoliša i prirode dr. Davora Škrleca, tražilo zapošljavanje clana HNS-a Josipa Jambraca u Fondu za energetsku ucinkovitost.

Iz poruka elektronske pošte je razvidno da se šef organizacije HNS-a zagrebacke županije Josip Jambrac namjerava instalirati na državnu funkciju, a uz osobnu asistenciju Radimira Cacica.

Prva poruka e-pošte datirana je 11. sijecnja, upucena je ministrici Holy i sadrži Jambracev životopis. Poslala ju je Sonja Ivoš, šefica Caciceva kabineta, uz napomenu da to radi po uputi "ppVRH-a" (prvog potpredsjednika Vlade RH).

U drugom e-mailu što ga objavljuje Forum, otposlanom 5. ožujka, Jambrac se javlja Cacicevu kabinetu, napominje da to radi "po dogovoru s ppVRH-om" te šalje prijedlog izmjena statuta spomenutog fonda koje bi omogucile njegovo imenovanje za zamjenika direktora. Jambrac, naime, nema potrebne kvalifikacije za taj posao.

"Ako je to problem" u istom e-mailu Jambrac predlaže i rezervnu varijantu: mogao bi biti clan Upravnog odbora Centra za pracenje energetskog sektora i investicija, ili želi biti imenovan u Hrvatsku elektroprivredu.

Jambrac je jedno od imenovanja smatrao posve sigurnim, pa je predložio da se, dospije li on u Centar za pracenje energetskog sektora i investicija, osnuje i "Strucni savjet za gradevinske zahvate u energetici", koji bi cinili dr. Mensur Mulabdic s Gradevinskog fakulteta u Osijeku i dr. Marko Hranilovic, HNS-ovac iz Velike Gorice, koji su i supotpisnici prijedloga. Uz njih spominje mr. Nikofora Petrovica i prof. Dragana Morica s osjeckog sveucilišta.

Plan uhljebljivanja je, ocito, propao još za mandata ministrice Holy.

Elektronsku prepisku ciji je sadržaj objavio Forum nije javno osporio niti jedan od sudionika koji se u njoj spominje, ali je ona izazvala velike rasprave na politickoj sceni.


Podijeli: Facebook Twiter