Holy: Apsurdno je da Županija placa Holcimu gorivo s Kaštijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy smatra apsurdnim da županijski centri za gospodarenje otpadom, poput Kaštijuna, besplatno opskrbljuju i k tome još placaju cementarama naknadu da u svojim postrojenjima koriste alternativno gorivo RDF (refuse derived fuel), koje nastaje iz mehanicko-biološke obrade otpada (MBO tehnologije) planirane i u Istri.

- RDF je gorivo proizvedeno iz otpada. Sukladno tome, onaj tko ga koristi trebao bi i snositi troškove korištenja, odgovorila je na naš upit ministrica. Time je Ministarstvo potvrdilo da pregovori koji se upravo vode izmedu Istarske županije i medunarodne kompanije Holcim, vlasnika cementare u Koromacnu, idu na štetu gradana.

Naime, u planu je da za dvije i pol godine, kada se izgradi županijski centar za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, ciji su osnivaci Županija i Grad Pula, placa cementari spaljivanje produkta otpada.

Uz RDF, Holcim ne treba kupovati skuplji mazut


- To bi zaista bilo apsurdno. Kako smo naveli, RDF je gorivo proizvedeno iz otpada koje ima svoju cijenu na tržištu te nema svrhe da ga placa proizvodac, ponovila je ministrica.

Takoder, Holy je istaknula da ni država nece cementarama davati naknadu niti ih ni na koje druge nacine poticati da spaljuju RDF. "Ne, to nema smisla", naglasila je Holy.

U Holcimu nisu željeli komentirati najave iz ministarstva koje ce ocito pomrsiti racunice cementne industrije. Naime, ova tvrtka ne samo da želi uštedjeti na gorivu, jer time ne treba kupovati skuplji mazut, vec bi dodatno zaradila na godišnjoj naknadi po toni spaljenog RDF-a. Takoder, pregovara se cak i o tome da prijevoz goriva s Kaštijuna do Koromacna padne na teret poreznih obveznika.

- Sporazum o komercijalnim uvjetima s Kaštijunom nije postignut, ali hrvatska strategija gospodarenja otpadom jasno odreduje da onecišcivac placa, glasio je odgovor koji je u ime hrvatskog Holcima svojedobno dala glasnogovornica Julija Škoro.

No, ocito da se nova ministrica Holy ne slaže s dosadašnjom strategijom gospodarenja otpadom, što je pokazala i kada je na konferenciji za novinare u Puli na temu Kaštijuna izjavila da nije u potpunosti zadovoljna konceptom mehanicko-biološke obrade otpada.

Na tom je tragu odgovorila i na naše pitanje zašto uopce uvodimo MBO tehnologiju koja stvara RDF iako postoje mnoga istraživanja o opasnostima njegova spaljivanja. Poznato je, naime, i da u Italiji, koja vec ima dugogodišnje iskustvo u spaljivanju otpada, raste nezadovoljstvo gradana zbog opasnosti po zdravlje i porasta zagadenja, a neke su opcine i gradovi zabranili cementarama upotrebu RDF-a.

MBO nije jedina moguca tehnologija


- Korištenje MBO tehnologija u sustavu gospodarenja otpadom ne znaci da je nužna i proizvodnja RDF-a niti je MBO jedina tehnologija koja se može koristiti. Dapace, postoji cijeli niz drugih rješenja koje razmatramo. Novim Zakonom o otpadu regulirat cemo pravila igre, a u ovom trenutku analiziramo i pokušavamo iznaci najbolja rješenja zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj koja bi bila ekološki i ekonomski održiva, kazala nam je Holy.

U Ministarstvu okoliša i prirode isticu da su dosad sve tri cementare u Hrvatskoj nacelno zainteresirane za korištenje alternativnih goriva. To su, uz Holcim, koji bi koristio i RDF iz centra za gospodarenje otpadom Marišcine Primorsko-goranske županije, tvrtka Cemex u Kaštel Sucurcu u Dalmaciji i cementara u Našicama u vlasništvu Nexe grupe, a koji bi mogli koristiti RDF iz ukupno 16 centara, koliko ih se, sukladno strategiji gospodarenja otpadom, u Hrvatskoj planira izgraditi do 2018. godine.

Pitanje je hoce li interes za ovim alternativnim gorivom iz otpada pasti nakon što cuju novosti iz ministarstva da ce oni koji ga koriste - cementare, a ne proizvodac, odnosno županijski centri za gospodarenje otpadom, tj. lokalna uprava - placati korištenje RDF-a.

Naknada za Holcim i do sto eura po toni


Holcim za uslugu spaljivanja materijala traži i do sto eura po toni, s tim da u to nije uracunat trošak obrade materijala i prijevoz. No, za Kaštijun se pregovara niža naknada.

Pitanje je ima li ova i ostale cementare dovoljno kapaciteta za spaljivanje tolike kolicine RDF-a koliko se po strategiji gospodarenja otpadom planira proizvoditi u Hrvatskoj, upozorava naš izvor, strucnjak iz ovog podrucja. Veli da je ogrjevna vrijednost RDF-a cetvrtina one mazuta, ali da je cementarama ipak isplativije nego da kupuju skuplje gorivo.

Prema podacima koje smo dobili od Holcima, oni bi teoretski mogli preuzeti sve kolicine otpada iz centara Istarske i Primorsko-goranske županije, odnosno do 60.000 tona RDF-a godišnje. Kad bi Istarska županija pristala da cijena po toni materijala bude i samo deset eura, Holcim bi time dobio cistih 600 tisuca eura na godinu, ne racunajuci uštedu na nafti.

Zeleni predlagali MBO tehnologiju koja ne stvara RDF


Zelena akcija je 2007. predlagala da Hrvatska uvede MBO tehnologiju koja ne stvara RDF upravo zbog problema njegova zbrinjavanja. Upozoravaju da se RDF kontrolirano može spaljivati iskljucivo u posebnim spalionicama, dok su cementare rizicne jer se njima na volju ostavlja nacin korištenja ovog produkta otpada, što je opasno kako zbog emisije plinova, tako i zbog sigurnosti proizvoda koji nastaje.

U Holcimu odbijaju svaku pomisao na to da su njihovi proizvodi štetni po zdravlje te napominju da imaju visoke kontrole kvalitete kako ulaznih sirovina i goriva, tako i krajnjeg proizvoda, cementa, odnosno emisija, što dokazuju rezultatima mjerenja po kojima je zrak u Koromacnu prve kategorije.


Podijeli: Facebook Twiter