HOK traži izuzimanje tržnica od obveza fiskalizacije

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Hrvatska obrtnička komora (HOK) apelirala je danas na Ministarstvo financija da još jednom razmotri mogućnost izuzimanja tržnica i otvorenih prostora od fiskalizacije, uvažavajući specifičnosti njihova poslovanja.

HOK je priopćio da je Ministarstvu financija uputio primjedbe i prijedloge vezane za obvezu fiskalizacije na tržnicama i otvorenim prostorima, koja je danas stupila na snagu.

Napominje tako da su svi korisnici javnih površina, zakupci klupa ili štandova, oduvijek bili porezni obveznici koji su bili dužni voditi poslovne knjige te po poreznoj prijavi plaćati odgovarajuće poreze.

Oni plaćaju i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez na tvrtku, porez za korištenje javnih površina i ostalo, a ispravnost njihova poslovanja pratila je Porezna uprava kroz redovite nadzore te za propuste u poslovanju izricala zakonom određene kazne.

Jedina razlika koja je postojala između korisnika javnih površina i korisnika poslovnih prostora zatvorenog tipa, ističu u HOK-u, bila je neobaveza izdavanja računa (osim na zahtjev kupca), čime su se uvažavale specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima - izloženost vremenskim uvjetima, skučenost prostora poslovanja, fleksibilnost radnog vremena te sezonsko poslovanje u turističkim mjestima.

"Sukladno tome, HOK smatra da bi se trebale uvažiti gore navedene specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima te da bi njihovi korisnici zbog toga trebali biti izuzeti iz fiskalizacije", piše u priopćenju. U HOK-u podsjećaju da članice EU-a u pravilu nemaju zakonodavnu praksu propisivanja obveze izdavanja računa na tržnicama.

U HOK-u naglašavaju da, po informacijama s terena, provedeni nadzorni pregledi u ugostiteljstvu i trgovini po pitanju primjene Zakona o fiskalizaciji pokazuju da su za manje prekršaje primijenjene drastične kazne za male ugostitelje i trgovce.

Zato potrebnim drže preventivno djelovanje uz prethodna upozorenja i edukaciju, umjesto zatvaranja objekata u jeku sezone. Ujedno predlažu da se ne smatra prekršajem mali iznos viška u blagajni, nego da se utvrdi razumna dopuštena tolerancija viška. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter