HOK poziva obrtnike na neposlušnost prema državi

Eros Sorić: Istarska komora nema nikakvih informacija iz Zagreba (M. ANGELINI)
Eros Sorić: Istarska komora nema nikakvih informacija iz Zagreba (M. ANGELINI)

Hrvatska obrtnička komora očito kreće u bitku s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, zaključilo bi se prema SMS poruci koju su danas odaslali na mobilne uređaje svojih članova - obrtnika. Istarski obrtnici zbunjeni su SMS porukama koje su danas dobili iz HOK-a, a u kojima ih se poziva na neposlušnost prema resornom ministru.

"Poštovani, provodi se telefonska anketa tvrtke Target, naručena od ministra Marasa, o uslugama Obrtničke komore koja nije anonimna i može biti zlorabljena", piše u prvom SMS-u, dok ih se u drugom poziva da se za više informacija o anketi jave u matično udruženje obrtnika ili u područnu obrtničku komoru.

I sami smo se nakon toga obratili Obrtničkoj komori Istarske županije, gdje nam je tajnik Eros Sorić rekao da još nije dobio nikakve informacije iz zagrebačke središnjice. "Neki obrtnici su mi pokazali SMS poruku, ali ništa drugo ne znam o tome", kazao nam je Sorić. Potvrdio je da je SMS poslan iz središnjice HOK-a, a da istarska podružnica nije dobila nikakav naputak.

Istarskim obrtnicima s kojima smo razgovarali nije jasno o čemu je zapravo riječ i o kakvoj se uopće anketi radi. Neki nagađaju da ovakvim porukama HOK želi manipulirati članstvom. Načuli su da resorno ministarstvo razmatra mogućnost da obrtnici mogu birati žele li biti članovi HOK-a, a ne da su, kao sada, zakonski obavezni plaćati članarinu. "Zaposlenicima u Komori je bitno da sačuvaju radna mjesta pa pretpostavljam da otuda i kreće bitka protiv resornog ministra", smatra jedan istarski obrtnik. Pitanje je, po njemu, i koje je tijelo HOK-a donijelo takvu odluku.

Iz zagrebačke središnjice kratko su nam poručili da svoje članove i inače redovito SMS-om obavještavaju o svom o radu, a odgovore na pitanja: tko je odobrio da se članovima šalju ovakve SMS poruke, o kakvoj se anketi radi, zbog čega smatraju da bi se podaci iz nje mogli zlorabiti i u koju svrhu, obećali su dostaviti sutra. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter