Hodžićeva stranka platila telefon njegovoj firmi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politički rat u Bošnjačkoj demokratskoj stranci Hrvatske (BDSH) kulminirao JE prošlog vikenda smjenom stranačkog predsjednika i saborskog zastupnika Nedžada Hodžića, koji ne priznaje svoju smjenu te se, kao i njegovi oponenti, poziva na izviješće Državne revizije o radu BDSH-a.

Taj dokument, nalaz revizora za 2012. doista navodi nekoliko zanimljivosti iz financijskog poslovanja stranke, iako svote koje su navodno sporne - a koje su navedene kao glavne nepravilnosti zbog kojih je Hodžić smijenjen - nisu velike.

BDSH ima 12 ogranaka u cijeloj zemlji, a najviše u Istri - osam. Sveukupno, stranka je u 2012. uprihodovala 334.981 kunu, od čega je 325.725 kuna iz sredstava državnog proračuna na ime saborskog mandata Nedžada Hodžića, koji u Saboru predstavlja bošnjačku, albansku, slovensku, crnogorsku i makedonsku nacionalnu manjinu. Ostatak prihoda stigao je od jedinica lokalne samouprave.

Od svega toga potrošeno je 261.265 kuna, uglavnom na naknade članovima. Na donacije članovima, koje su uglavnom "išle" na troškove bolesti i pokopa članova stranke slabijeg imovnog stanja, a odobravao ih je Hodžić, potrošeno je 21.500 kuna. Za donacije je navedeno da nisu pokrivene odlukama stranačkih organa, tj. revizori su upozorili da je stranka predsjednika Nedžada Hodžića platila telefonski račun tvrtke Han Invest, čiji je vlasnik sam Hodžić. On priznaje da je to točno, ali da će u narednom razdoblju usluge koje njegova firma besplatno daje BDSH-u knjižiti kao donaciju, kako bi sve bilo "pravno čisto".

U spornim stavkama, revizija navodi i nespecificirane račune za reprezentaciju, vrijedne 34 tisuće kuna, kao i neuredno vođenje stranačke blagajne.

Globalne primjedbe Državne revizije BDSH će, po riječima Hodžića, usvojiti i primijeniti u daljnjem radu. Ako tog rada, poslije žestokog unutarstranačkog raskola, uopće bude. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter