Hodorkovski: Neću tražiti povrat imovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji naftni tajkun Mihail Hodorkovski, kojeg je nakon 10 godina provedenih u sibirskom zatvoru predsjednik Vladimir Putin pomilovao, izjavio je u razgovoru za ruski časopis u broju od nedjelje da se neće vraćati u politiku niti će tražiti povrat imovine svoje bivše naftne tvrtke Yukos.

Hodorkovski, koji je u subotu nakon izlaska iz zatvora u blizini Arktičkog kruga otputovao u Berlin, kazao je da uz njegovo oslobađanje nisu postavljeni nikakvi uvjeti te da u molbi za pomilovanje nije priznao krivnju.

"Nemam se namjeru politički angažirati i ne namjeravam se boriti za povrat svoje imovine", kazao je Hodorkovski za The New Times.

Nekada najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio u zatvoru od uhićenja 2003. godine pod optužbom za prijevaru i izbjegavanje poreza. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu u dva postupka, za koje kritičari Kremlja tvrde da su bili politički motivirani te da je kažnjen jer je ugrozio Putina.

Yukos je nakon njegova uhićenja rasformiran i rasprodan. Glavna proizvodna sredstva su završila u rukama državne naftne kompanije Rosneft, koja je sada najveći ruski proizvođač nafte i kojom upravlja bliski Putinov saveznik Igor Sečin.

Hodorkovski, koji je u Berlin doputovao u posjet bolesnoj majci, kazao je da bi se vratio samo ako bi bio siguran da opet može otputovati u bilo koje vrijeme zbog obiteljskih razloga.

"Naše vlasti mogu iskreno reći da me nisu protjerale. Ali, poznavajući našu realnost, možemo sasvim jasno razlučiti da su sugerirale da napustim zemlju", kazao je Hodorkovski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter