Hodočašće povodom beatifikacije svećenika Bulešića

Mons. Vilim Grbac (M. ANGELINI)
Mons. Vilim Grbac (M. ANGELINI)

Petstotinjak svećenika iz svih krajeva Hrvatske doputovat će 28. rujna u Pulu u povodu beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića u pulskoj Areni, najavio je generalni vikar porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Po njegovim riječima, nakon dugogodišnjega procesa kauze, koji je trajao za vrijeme službovanja biskupa Dragutina Nežića, Antuna Bogetića, Ivana Milovana i sadašnjeg biskupa Dražena Kutleše, papa Benedikt XVI. ovlastio je 20. prosinca prošle godine Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sluge Božjega Miroslava Bulešića, kojega su komunisti ubili u kolovozu 1947.

"Državno tajništvo Svete Stolice je u veljači ove godine izvijestilo kako je Sveti Otac dopustio da se obred proglašenja blaženim sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u porečkoj i pulskoj biskupiji", istaknuo je generalni vikar mons. Vilim Grbac i dodao da će predstavnik Svete Stolice na tom euharistijskom slavlju biti uzoriti kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih.

Mons. Vilim Grbac rekao je kako će veliko svečano euharistijsko slavlje 28. rujna biti u pulskom amfiteatru jer je Arena, kako je rekao, "simbol mučeništva u kojoj su mnogi hrabri kršćani prvih stoljeća kršćanstva podnijeli mučeničku smrt". "Hrvatska biskupska konferencija i Vijeće za kler na taj dan organiziraju hodočašće svećenika iz cijele Hrvatske", rekao je Grbac i dodao da su tim povodom u porečkoj i pulskoj biskupiji osnovani odbori koji se brinu o tehničkoj i liturgijskoj organizaciji te odbor za medije.

Miroslav Bulešić rodio se 13. svibnja 1920. u Čabrunićima, selu u blizini Svetvinčenta. Osnovnu školu pohađao je u Juršićima, a nakon studija u Rimu, za što se zauzeo sam velečasni Alojzije Stepinac, 1943. postao je svećenik te je u svojem radu osobitu pozornost posvetio odgoju djece i mladih. Pošto nisu uspjeli spriječiti misu i dijeljenje krizme u Lanišću, nasilnici su u kolovozu 1947. upali u župni stan te Miroslava Bulešića mučili i ubili ubodima noža u vrat.

Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile da bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu pa je pokopan u Lanišću, a u grobnicu u crkvi u Svetvinčentu prenesen je 1958. godine. Na proglašenje Bulešića blaženim čeka se od 1956. godine, kada je biskup Dragutin Nežić pokrenuo službeni postupak usprkos zabrani tadašnjih vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter