Hodocašce Gospi Snježnoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crkve Majke Božje imaju neko posebno obilježje jer Marijina uloga majke traje kroz povijest, a što su vremena teža, njena je prisutnost cešca i jaca. Hodocašca danas nastavlja i naš narod, povezan s ovim mjestom koji cini dio našega života i duše, rekao je u prigodnoj propovijedi biskup porecki i pulski Ivan Milovan na misnom slavlju u povodu blagdana Gospe Snježne.

Kao i svake godine, crkva Gospe od Snijega, na brežuljku ponad mjesta Šterna, okupi se mnoštvo hodocasnika iz citave Istre, medu njima i mnogi iz koparskog i tršcanskog zaleda. Vjernicku blisku vezu s Marijom biskup pronalazi u ljepoti duše kojom njen lik zraci, posebno u ozracju trajne borbe dobra i zla od same povijesti covjecanstva.





- Naša grešna narav sije nepovjerenje u ljudsko srce što nas cini nesretnim, a suvremeni nacin života skriva napasni hedonizam i pad moralnih vrijednosti. Svi bi htjeli biti sretni ne znajuci da sretni možemo biti samo ako istinski ljubimo, a put do Boga pronaci cemo ako slušamo glas savjesti, porucio je mons. Milovan hodocasnicima.

Nakon euharistije, hodocasnici su uz pjesmu i molitvu, s kipom Bogorodice, u procesiji obišli crkvu.

Crkva Gospa od Snijega sagradena je 1492. godine na brežuljku nedaleko mjesta Šterna kraj Oprtlja. Uz nju je ladonja, cija krošnja ju je prerasla i za koju se pretpostavlja da je stara koliko i sama crkva, te zvonik s dva zvona visok 15 metara. Sagradena je uz nekadašnji pavlinski samostan ciji su ostaci nestali sredinom 19. stoljeca. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter