Hodočašća su ispit volje


Pjesničko-putopisno predavanje Maje Klarić, Šibenčanke s umaškom adresom, nazvano "Camino de Santiago i ostala poetska putovanja" održano u petak u pazinskom Spomen domu utonulo je brojnu publiku u svijet poetskih putešestvija na dva kontinenta.

Kao što je sama autorica tijekom predavanja kazala, nije joj cilj bio svojim putopisima dati budućim putnicima konkretne upute ili opise ruta kojima je dosad prolazila, već poetikom prenijeti unutarnje osjećaje koje je oćutjela na tim hodočašćima, a oni se najbolje prenose stihovima. Doduše, pomogla je i projekcija fotografija Dijane Klarić. Inače, kroz priču o putovanjima koja redovno bude velik interes publike autorica nastoji publici približiti poeziju kao žanr.

Putopjesnikinja, kako su je već prozvali, je predstavila poetsko-prozni putopis "Vrijeme badema" nastao tijekom hodočašća Putem svetog Jakova (Camino Frances). Bilo je to 2010. godine kada je u 35 dana pješice prošla put dugačak 780 kilometara od francuskog gradića Saint Jean Pied de Port do svog cilja Santiaga de Compostele (i još dodatnih sto kilometara do Atlantskog oceana odnosno mjesta Finisterre). Put ju je vodio od francuske Navare preko planinskog lanca Pirineja, pa španjolske vinorodne Navare (Pamplona), regije La Rioje, Burgosa, Palencije, Leona do kestenovih šuma Galicije, a dojmove je s puta na posjetitelje književne večeri prenijela kako stihovima iz knjige, ali i anegdotama s puta. Dnevno su marširali 20-ak kilometara, od prenoćišta do prenoćišta. Bez većih stanki, jer se ona moraju napustiti rano ujutro. Kondiciju je stekla na samom putu pitoresknim krajem Španjolske, a samo joj je hodočašće pomoglo da staloži misli o budućem životu nakon završenog fakulteta. Kaže da se ne mora biti religiozan za sudjelovanje u ovakvim hodočašćima, već je to uz duhovni element više ispit volje. Klarić je također predstavila zbirke putopisne poezije "Život u ruksaku" (2012.) o putovanju Europom, "Quinta Pitanga" (2013.) o putovanju Brazilom i životu na otoku Itaparica, te "Nedovršeno stvaranje" (2015.) o putovanju kroz Peru, Boliviju i Ekvador. U uvodu književne večeri koju je organizirao Zvonimir Blažević, posjetitelje su tradicijskim plesom zabavili najmlađi članovi Kumpanije "Kosirići" iz Tinjana. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter