Hodocašca i fešte za Veliku Gospu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagdan Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, danas ce se tradicionalno slaviti u hrvatskim marijanskim svetištima, a u mnogim mjestima, blagdan Velike Gospe slavi se i kao pucka fešta.

Deseci tisuca hodocasnika i ove se godine ocekuju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistricke u Mariji Bistrici, gdje ce središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca tradicionalno predvoditi zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic.

U svetištu Majke Božje Trsatske, kuda trdadicionalno odlazi na hodocašce veliki broj vjernika iz Istre, svecano euharistijsko slavlje sa svecanom procesijom predvodit ce rijecki nadbiskup Ivan Devcic. I u preostalih oko 1.160 hrvatskih marijinskih svetišta i crkava ocekuje se mnoštvo vjernika i hodocasnika.





Velika Gospa, 15. kolovoza, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršcanskih vremena, a Katolicka crkva dogmom ga je proglasila sredinom prošlog stoljeca.

Blagdan se slavi u velikom broju država, u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.


Podijeli: Facebook Twiter