Hodnik - ogledalo kuce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hodnik, predsoblje, koridor ili garderoba prva je prostorija koju vidimo ulaskom u kucu, i po njoj odmah prepoznamo tip stanara. Iako se upravo u njemu stvara prvi dojam, a on je i najvažniji, rijetko tko mari o uredivanju tog kutka stana ili kuce.

"Ogledalo" kuce trebalo bi biti uvijek besprijekorno uredno, ili ga urediti namještajem da to bar tako izgleda. Razmislite i sami, što prvo cinite kada prodete kucni prag - skinete jaknu, izujete cipele, ako pada kiša morate negdje odložiti i kišobran. A kljucevi, torba?

NA JEDNOM MJESTU SAVRŠENO UREDNO

Nekoliko je neophodnih stvari koje on treba sadržavati – vješalica za jakne, spremište za cipele, polica za kljuceve i veliko ogledalo koje ujedno vizualno povecava i osvjetljuje prostor. Ukoliko prostorne proporcije to dozvoljavaju, uz garderobu je dobro imati i toalet za goste. Najbolje rješenje su ugradbeni ormari, s ugradbenom rasvjetom, danas u njih možete strpati ama baš sve! I kapute, i cipele, mocio-tocio, dasku za peglanje, sve na jednom mjestu i savršeno uredno.

Vještim rasporedom namještaja i ugradbenih elemenata neprikladan tlocrt hodnika može se znatno poboljšati - poprecno postavljeni garderobni elementi dugacki ce hodnik podijeliti. Prakticna je i zidna niša u koju se mogu ugraditi garderobni elementi izradeni po mjeri. Može biti cijela u ogledalu te stvoriti "duplo" veci prostor. Jednom ugradbenom ormaru (s vješalicama za odjecu) potrebno je 60 cm dubine, te 10 cm širine po vješalici.



Podne obloge moraju biti postojane na habanje. Uzimajuci u obzir kvalitetu i cijenu najbolje su keramicke plocice. Lako se održavaju, imaju širok spektar boja i velicina. I njih danas možemo naci na tržištu od 150 do 1.500 kuna za metar dužni. Naravno da, ako je hodnik mali i plocice moraju biti male, dijagonalno stavljene, a isto tako se mogu kombinirati s onim manjima, u stilu mozaika, od 5x5 cm.

Ako raspolažete vecim budžetom - umjetne smole bijele, lakirane, sa crtežom s zlatnim osipom ili šljokicama izgledaju famozno, lako se održavaju ali se pod vecim pritiskom znaju oštetiti, te ostaju crni tragovi od cipela, kolica i stolica. Metar dužni vec je pao na 40 eura, a rade se na licu mjesta. Vrline smola su laka održivost, famozan izgled, ne upija vodu, široki spektar boja, nema nikakvih rubova.


BOJAMA I SVJETLOM STVORITI NOVI PROSTOR
Ukoliko niste u mogucnosti mijenjati elemente namještaja, obavezno to ucinite licenjem zidova. Odabir boje zidova ovisit ce o vec postojecim elementima interijera, eventualnim nedostacima prostora koji se primjenom pravilno odabrane boje mogu opticki korigirati, te osobnom ukusu i sklonosti odredenim bojama.

Opticku korekciju niskog prostora postici cete bojanjem stropa u svjetliju nijansu od boje zidova. Visoki prostor vizualno cete sniziti primjenom tamnije nijanse boje stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svijetlom bojom, a onih kracih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan nacin cete korigirati veliku širinu prostora. Dijelove stana orijentirane na sjever ili s vrlo malo svjetla bojite obavezno žutom bojom kako biste stvorili dojam sunceve svjetlosti u njemu.



Hodnik je ponekad jedina prostorija u kuci bez prozora, stoga ako ste u mogucnosti, prilikom planiranja vodite racuna da je poželjno dnevno svijetlo. Medutim, zato postoje staklena vrata dnevnog boravka, blagovaone ili radne sobe koje mogu doprinijeti svjetlijim hodnicima, tako da preko dana nije uvijek neophodno umjetno svjetlo. Vrlo je važno dobro osvijetliti hodnik, jer osim boja, to je faktor koji cini ugodnu atmosferu. Ujutro nakon budenja obicno odlazite u kupaonicu, a za to sigurno prolazite kroz hodnik. Isto tako, kada dolazite kuci ili idete iz jedne prostorije u drugu, ono mora biti dovoljno jako da osvijetli prostor.

Današnji (pre)brz tempo života jednostavno nam ne dopušta gubitak dragocjenog nam vremena, stoga stvarno nema smisla uporaba žarulje koja se pali s pocekom, jer, dok se ona upali vec smo prošli hodnik. Isto tako, sigurno ne želite rasipati energiju. LED svijeca ima dugi vijek trajanja, ona ce u vašem hodniku trajati dugi niz godina. Potreban je samo mali djelic energije u odnosu na druga rasvjetna tijela, a važno je i to da se ne zagrijavaju.



Upravo ih zato možete staviti za posebne efekte kraj zavjesa, osvijetliti kameni zid da bi se vidjela njegova tekstura, povecati prostor pa cak i efekt "lebdenja" prostora. I u pogledu boje, LED je jako fleksibilan, bilo da se radi o neutralnim bojama ili preferirate klasicne žute boje svjetlosti (tople bijele boje svjetlosti), sve varijante su moguce.

Kad je rijec o kvaliteti uredenja i namještenja predsoblja i hodnika podjednako je važna i kvalitativna i kvantitativna strana pojedinih funkcija kao što je važno i besprijekorno funkcioniranje svih elemenata; osim toga, važan je i nacin obrade materijala namještaja, njegova izdržljivost, detalji kao što su neošteceni rubovi namještaja, besprijekorno funkcioniranje ladica...

FENG SHUI - PROTIV DUGACKIH HODNIKA

Prema feng shui filozofiji snaga pozitivne energije stalno struji preko tla i kroz kuce. Pomocu feng shui-a se tom energijom može upravljati tako da ne nastaju mjesta izložena lošim utjecajima. Samo ako pozitivna energija doseže do svih gradevinskih elemenata objekta, mogu se aktivirati i stanari. Važna je vec i lokacija zemljišta i pozicija kuce. Zemljište treba biti kvadratno ili pravokutno.

U unutarnjem dijelu kuce chi energiju ometaju dugacki hodnici, glomazni balkoni, kutovi i ivice. Kucna vrata i stražnja vrata ne bi smjela biti na krajevima dugackih hodnika jer chi energija struji kroz kucu brzo i bez ucinka.

Suprotno od ulaznih vrata ne smiju biti stepenice, zrcalo ili vrata sanitarija. Najbolje je kada prvi pogled pada u dnevni boravak. Spavaca soba i druge prostorije za odmor po feng shui su smještene obicno u gornjem, stražnjem dijelu kuce. Prostorije koje se koriste aktivno naprijed i dolje. Svijetle boje kao i harmonican namještaj stvaraju pozitivno raspoloženje.


Podijeli: Facebook Twiter