"Hoditi i zdravi biti" u sedam istarskih gradova

S lanjske šetnje "Hoditi i zdravi biti" u Puli (N. LAZAREVIĆ)
S lanjske šetnje "Hoditi i zdravi biti" u Puli (N. LAZAREVIĆ)

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u četvrtak su najavljena dva značajna događaja: javno-zdravstvena manifestacija pod nazivom "Hoditi i zdravi biti" koja će se održati 30. travnja u sedam istarskih gradova (s izuzetkom Pazina gdje će se održati 1. svibnja) te konferencija "Zajedno s Vama do zdravlja" koja je zakazana za 29. travnja u Poreču.

Šetnja diljem Istre

Što će se događati u pojedinim gradovima predstavili su na tiskovnoj konferenciji predstavnici gradova Pule, Labina, Pazina, Poreča, Rovinja i Umaga, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić - Živolić i, u ime organizatora, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović.

- Ove godine manifestacije hodanja održat će se u sedam istarskih gradova, budući da nam se od ove godine priključio i Buzet, naveo je Stojanović i dodao da se manifestacije organiziraju s ciljem promocije zdravih životnih stilova, a ove je godine naglasak stavljen na tjelesnu aktivnost.

Županijska pročelnica Grozić-Živolić navela je da su ove aktivnosti pokrenuli prije dvije godine. Prve se godine, prisjetila se, velika šetnja organizirala u Puli, lani joj se pridružilo još šest gradova, a ove godine još jedan.

- Promocija zdravih životnih stilova je potrebna, a specifičnost ove manifestacije je da je ne organizira jedna udruga ili sportski klub već je, u cilju promocije zdravlja, organiziramo svi zajedno, okupljeni u lokalnu zajednicu, navela je pročelnica i zaključila da se nada da će i konferencija isto tako postati tradicionalna.

Zdravi obroci i majice

U Puli će se manifestacija "Hoditi i zdravo biti" održati u subotu, 30. travnja s početkom u 10 sati. Start je ispred Doma Alfredo Štiglić. Hodat će se šetnicom pored mora, do Splendida i Zlatnih stijena, preko Verudele, a šetnja završava na Bunarini gdje će se akciji priključiti djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu te učenici Medicinske škole koji će sudionicima mjeriti tlak. Za sve će sudionike biti pripremljen zdravi domjenak te majice. U Rovinju šetnja započinje s Trga Maršala Tita u 11 sati. Pješačit će se 5,5 kilometara, obalom do Zlatnog rta i park šume Punta corrente te uvale Kuvi gdje će biti organizirana tjelovježba, podjela voća, mjerenje tlaka i šećera u krvi.

U Labinu šetnja počinje s Trga San Marco u 10 sati, a organizirana je u suradnji s planinarskim društvom. Od 9.15 sati mjerit će se tlak, dijeliti voda i majice. Šetat će se u smjeru groblja pa sve do rive Rabac gdje je završno okupljanje. Tu će sudionici dobiti zdravi obrok i ponovo mjeriti tlak i vježbati. Ruta je, kako je navedeno, pogodna za sve, traje oko dva sata, a u 14 sati organiziran je autobus za nazad.

U Poreču, koji je inače domaćih konferencije, šetnja počinje u 10 sati iz Uvale Peškera. Šetat će se Lungo mare, od suda prema Plavoj i Zelenoj laguni. Trasa je, rečeno je, jednostavna i pogodna čak za mame s kolicima, dok će za one najmlađe i najstarije biti organiziran i vlakić. I ovdje sudionike očekuje voće, voda i zakuska.

U Umagu, šetnja počinje u 10 sati s obale. Šetat će se od centra do Stella Marisa i nazad. Trasa je duga oko šest kilometara, a šetnju će voditi vodiči iz planinarskog društva. I ovdje će se sudionicima mjeriti tlak, šećer u krvi, pokazivati kako pružiti prvu pomoć i koristiti defibrilator. Pazin je jedini grad koji ovu akciju organizira dan kasnije, odnosno 1. svibnja, opet u suradnji s planinarskim društvom. Šetat će se kružnom stazom dugom 12 kilometara. Start je u 10 sati ispred Društvenog centra Veli Jože. Šetnja će sudionike voditi kroz centar grada, do Pazinskog i Zarečkog krova pa sve do sela Ivoli i Lindara. Oko 14 sati sudionici se vraćaju u Pazin gdje će se njih biti organiziran ručak, prvomajski fažol i živa muzika. U Buzetu će šetnju voditi eko udruga "Buzetska margerita", a očekuje se oko 200 sudionika. Start je zakazan u 10 sati ispred Vatrogasnog doma.

Konferencija "Zajedno s vama do zdravlja"

U Poreču će se, u petak, 29. travnja u Istarskoj sabornici održati konferencija u sklopu koje će se održati razna predavanja posvećena pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti - od utjecaja tjelesne aktivnosti na djecu i mlade, učinaka na mentalno zdravlje pa sve do utjecaja aktivnosti na osobe treće životne dobi. Konferencija započinje u 9.30 sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter