Hodanje za vitalnost i zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odvojite li malo vremena za brzu dnevnu šetnju, smanjit cete opasnost od pojave niza bolesti i usporiti propadanje tijela uslijed starenja.

Znanstvenici su do ovog zakljucka došli nakon što su pregledali 40 prethodnih studija koje su provedene u posljednje cetiri godine. Biti u formi i aktivan jednako je dobro kao i biti nepušac – ovim dvjema odlukama možemo znatno duže održati dobro zdravlje.

U sklopu studije ljudi su se kretali 150 minuta tjedno, po 30 minuta žustrog hoda ili vožnje biciklom pet dana u tjednu. Ova navika pokazala je direktnu povezanost s manjim rizikom od srcanih bolesti i moždanog udara.

Sve je više dokaza da svakodnevno kretanje smanjuje i rizik od demencije u starosti. Medu drugim koristima su manji rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2, depresije, pretilosti i visokog krvnog tlaka.

Znanstvenici su ustanovili da je i svakodnevna polusatna šetnja povezana s nižim rizikom od pojave raka, posebno raka debelog crijeva. Ukoliko šetnja potraje cijeli sat, povecavaju se i koristi.

Osim toga, muškarci koji ne sjede toliko na poslu imaju i manji rizik od pojave raka prostate. A fizicka aktivnost kod oboljelih od raka poboljšava i oporavak.

Fizijatar Leslie Alford, s britanskog Sveucilišta East Anglia, kaže: "Naše tijelo zahtijeva odredenu razinu aktivnosti kako bi optimalno funkcioniralo. No, mnogima to ne uspijeva zbog modernog nacina života, te vecinu dana uglavnom sjedimo."


Podijeli: Facebook Twiter