Hodanje s guštom kroz maslinike i uz ponudu domaćih jela i vina

Nicoletta Balija, Paola Marčeta, Nensi Giachin Marsetič, Darinka Buršić, Milan Novak, Melita Peroković, Josip Slavčić i Milorad
Nicoletta Balija, Paola Marčeta, Nensi Giachin Marsetič, Darinka Buršić, Milan Novak, Melita Peroković, Josip Slavčić i Milorad

"Hodanje s guštom" naziv je nove manifestacije Turističke zajednice Fažana ostvarene u suradnji s Gradom Vodnjanom i Boćarskim klubom Fažana te ugostiteljima s fažanskog i vodnjanskog područja, a koja će se održati u nedjelju 30. travnja. Riječ je prvenstveno o rekreativnoj manifestaciji, no uz šetnju pitoresknom stazom dugom oko 11 kilometara organizatori će povezati i posjet lokalnim ugostiteljima i kušanje tradicionalnih gastronomskih proizvoda ovog kraja.

S pogledom na Brijune

- Željeli smo istaknuti sadržaje na našem području koji nisu dovoljno promovirani i od toga napraviti novi turistički proizvod. Kombiniramo tako zdravi način života - kretanje i kvalitetnu gastronomsku ponudu. Hodanje kroz maslinike, među suhozide i s pogledom na Brijune, povezujemo s tri glavna proizvoda - pršutom, rakijama i vinom te maslinovim uljem, rekla je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prisustvovali su joj i pročelnica Grada Vodnjana Nensi Giachin Marsetič, predstavnice ugostitelja i proizvođača Nicoletta Balija, Darinka Buršić i Paola Marčeta te boćari Milan Novak, Josip Slavčić i Milorad Belušić.

Program "Hodanja s guštom" počinje prijavom sudionika od 12.30 do 13.30 na Trgu sv. Kuzme i Damjana u Fažani. Zainteresirani se mogu prijaviti i preko interneta (www.istriaexperience.com), ali je nužno da prijavu potvrde na licu mjesta. Potom ih autobusom voze u Vodnjan, a pješačenje kreće s tamošnjeg Narodnog trga oko 14 sati. Prva postaja je Stancija Buršić gdje će ih domaćini dočekati s pršutom, pancetom, zarebnjakom, kobasicama i sirom. Nakon toga povorka kreće nizbrdo kroz maslinike i suhozide prema Valbandonu. Odmor je na pola puta, kod uređenog kažuna, a potom slijedi tura do vinskog podruma Marčeta gdje će ih čekati vino i rakije, muzika i brzinsko boćarsko natjecanje u bližanju. Preko valbandonskog zaleđa sudionici će pješačiti prema Fažani, do ugostiteljskog objekta i maslinika obitelji Balija, gdje će uz bruschette degustirati jedno od najboljih svjetskih maslinovih ulja. Povratak na trg u Fažanu, gdje će ih dočekati glazba grupe Novi đavoli, očekuje se oko 18 sati.

Kotizacija po osobi u pretprodaji iznosi 130 kuna po osobi, a na dan događaja 150 kuna. Za djecu je cijena upola niža.

Povezuju Vodnjan i Fažanu

Staza, objašnjavaju iz BK-a Fažana, nije zahtjevna. U cijelosti su je prošli već dva puta, imaju razrađene alternative u slučaju blata, a za svaku će grupu biti organizirane i pratnje te osiguranje prometa prilikom prelaska asfaltiranih cesta. Hoda se oko tri sata, a s postajama će sve potrajati oko četiri sata.¸

- Jako smo sretni bili kad nas je Melita pozvala da se uključimo u manifestaciju jer uspješno spaja najkvalitetnije našeg kraja - posebni krajolik, prirodu i domaće delicije. Za sada je s područja Vodnjana uključena samo obitelj Buršić, ali već postoji interes i drugih ugostitelja te vjerujem da je to tek početak jedne nove lijepe priče koja povezuje Vodnjan i Fažanu, rekla je Giachin Marsetič.

Fažana u pokretu

Vikend 29. i 30. travnja bit će izuzetno živ u Fažani. Osim što te subote počinje 14. Škola soljenja sardela, starta i Outdoor festival "Fažana u pokretu" u sklopu kojeg se u subotu odvija trka "Sardela run" iz programa "Teći, isti, piti". U nedjelju se paralelno uz "Hodanje s guštom" odvija i fažanska biciklijada iz ciklusa "Jug na dva kotača". (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter