Hodali po tekucini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecani su u petak imali jedinstvenu priliku okušati se u hodu po tekucini, zahvaljujuci atraktivnom eksperimentu što ga je na glavnoj rijeckoj šetnici posljednjeg dana Festivala znanosti postavio Znanstveni centar Hiša eksperimentov iz Ljubljane.

U ovoj prezentaciji zakona fizike djeca i odrasli svih dobi mogli su se okušati u hodanju po takozvanim "nenjutnskim fluidima", a prema rijecima celnog covjeka Hiže eksperimentov Mihe Kosa, najvažnija stvar u hodanju po takvim tekucinama je da se ni u jednom trenutku ne smije zastati.

- Dok se krecete ne propadate, kao i u životu. Po nenjutnskim fluidima može se hodati, bez propadanja i sve dok se gibamo, bilo da hodamo, trcimo ili cak rolamo ili vozimo biciklu, ne tonemo u tekucinu. Cim se zaustavimo, propadnemo do dna, kao i u vodi, kaže Kos.

Oni koji su se željeli okušati u hodanju po tekucini na Korzu morali su to uciniti bosi, a dok je vecina njih uspjela "hodati po vodi" bez ikakvih problema, pojedince koji su potonuli, moralo se izvlaciti iz bazena, jer im se smjesa "nenjutnskih fluida" lijepila za noge. Tekucina koju su Kos i njegovi suradnici iz ljubljanske Hiže eksperimentov ulili u bazen postavljen na Korzu, mješavina je škrobnog brašna i vode.

- Buduci da se škrobno brašno rabi u domacinstvu za zgušnjavanje umaka ili krema, otopina škroba je potpuno bezopasna, štoviše jestiva je. Škrob i vodu moguce je razmješati u omjeru jedan prema jedan, ali i u drugim razlicitim kombinacijama, sve do omjera jedan prema dva. Slicno kao i u kuhanju, treba probati pa po ukusu dodati, objašnjava Kos. Što se tice fizikalnog objašnjenja ove pojave, Kos napominje kako je viskoznost posljedica unutarnjeg otpora tekucine pri strujanju, odnosno trenja izmedu susjednih slojeva tekucine koji se gibaju jedan uz drugog.

Svi oni koji nisu imali prilike hodati po tekucini na Korzu, moci ce to isprobati vec 26. svibnja u Ljubljani, kad ce Hiža eskperimentov postaviti bazen u samom centru grada u sklopu Znanstivala koji se u glavnom gradu Slovenije odvija od 24. do 27. svibnja. (Andrej PETRAK/NL, snimio Marko GRACIN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter