Hodak: U Istri Stožeru ne daju prikupljati potpise

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio je danas da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara sinoć pismeno od Istarske županije obaviješten da im se u toj županiji ne dozvoljava skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o pravu nacionalnih manjina na uporabu jezika i pisma, no zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina odmah je to opovrgnuo istaknuvši da Istarska županija kao jedinica regionalne samouprave uopće nema takve ovlasti.  

- Stožer u Vukovaru koji organizira referendum dobio je pismeni odgovor od Istarske županije, je li to istarski župan ili bilo tko, ali u svakom slučaju s njihovim memorandumom, da se na njihovom teritoriju taj referendum neće smjeti provesti. To je nonsens jer ne postoje države u državi, rekao je Hodak na konferenciji za novinare posvećenoj referendumu o braku te najavio podizanje tužbe protiv odgovornih. 

- Istarska županija nema nadležnosti ni ingerenciju organizirati, a samim time niti odobriti odnosno zabraniti prikupljanje potpisa građana za referendum na kojem bi se izmijenio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, izjavio je Hini zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina. "Istarska županija kao jedinica regionalne samouprave nema takve ovlasti. No, ako se nas pita, to je zasigurno jedan korak unatrag za našu županiju", kazao je Čerina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter