Hodajućim autobusom do škole

Bivši belgijski premijer, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt
Bivši belgijski premijer, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt

Grad Labin i ove se godine prijavio za sudjelovanje na Europskom tjednu mobilnosti koji je počeo u subotu i traje do 22. rujna. Labin se već devetu godinu zaredom uključuje u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, a proteklih godina triput je izabran za deset najuspješnijih sudionika u Europi i pozvan u Bruxelles na dodjelu nagrada finalistima Europskog tjedna mobilnosti.

U provođenje raznovrsnih sportsko-rekreativnih i edukativnih aktivnosti uključeno je oko 20-ak institucija i udruga kao što su dječji vrtići Pjerina Verbanac i Gloria, osnovne škole Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar, Centar "Liče Faraguna", Policijska postaja Labin, Hrvatski autoklub, Sportska zajednica Grada Labina, Brdsko biciklistički klub Istra Bike, LAG Istočna Istra, Narodni muzej Labin, Labin 2000, Komunalno poduzeće 1. maj Labin, Udruga Girotondo, Plesni studio Il Movimento, Plesni studio Move me, Udruga osoba s invaliditetom, Jedriličarski klub Kvarner, Turistička zajednica Labina i Rapca, Planinarsko društvo Skitaci, Udruga za mlade Alfa Albona i ostali.

Biciklijada i rolijada za polaznike dječjih vrtića

U utorak i srijedu će se u suradnji sa školama, roditeljima i volonterima promovirat će se pješačenje do škole s tzv. Pedibusom ili Hodajućim autobusom do škole. Pedibus će krenuti s poligona na Katurama prema Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" (područnoj školi Kature) uz pratnju prometnih redara, učitelja i roditelja. Biciklijada i rolijada za polaznike dječjih vrtića održat će se u srijedu na prometnici ispred Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, a pozvana su da se uključe sva djeca dječjih vrtića Pjerina Verbanac i Gloria. Zaposlenici Centra "Liče Faraguna" s polaznicima će pješačiti starim gradom i prirodom, dok će u osnovnim školama Matije Vlačića i Ive Lole Ribara biti organizirano pješačenje i posjeta balirnici i reciklažnom dvorištu (OŠ Matija Vlačić), nogometnom igralištu NK Iskra Vinež (područna škola Kature) i pješačenje u Brseču (područna škola Vinež). Udruga za mlade Alfa Albona organizirat će zabavu "Dijeljenje te vodi dalje". Dječji će vrtići održati sportske aktivnosti u dvorištu s djecom koja nisu učesnici biciklijade. Također, intervjuirat će se osobe koje pješače na posao, koriste javni prijevoz, bicikl ili dijele prijevoz i istaknuti njihov pozitivni primjer.

U četvrtak će Hrvatski autoklub, kao i svake godine, na poligonu održati akciju za polaznike dječjih vrtića i prvašiće "Sigurno i vješto u prometu". Dječji vrtić Gloria organizira pješačenje do Osnovne škole Matije Vlačića, susret i druženje s odbojkašima, praćenje pravila i aktivno sudjelovanje djece u igri, pješačenje i povratak u vrtić. U osnovnoj školi Matije Vlačića održat će se odbojkaški turnir i nogometna utakmica.

Besplatna vožnja turističkim vlakićem

Petak će proteći pod sloganom "U grad bez mog automobila", pa će se Ulica Zelenice u središtu grada zatvoriti za promet od 8 do 20 sati. U jutarnjim satima Studio Move me održat će zumba nastup s djecom dječjih vrtića dok će u popodnevnim satima svoj info punkt postaviti Bike Centar Rabac na kojem će se građani moći informirati o uslugama servisa, nabave i korištenja bicikli, a prezentirat će se i električni bicikli. Organizirana je i besplatna vožnja turističkim vlakićem na relaciji od središta Labina do Trg labinskih rudara. Glazbeno-scenski program održat će Studio Move me, studio Il movimento i Cool step, dok će Teatar Oz održati predstavu na temu mobilnosti. Toga će dana građani moći koristiti besplatan javni prijevoz tijekom cijeloga dana na relaciji Labin-Rabac i po Labinu. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter