Hod po trnju za umirovljenike se nastavlja

Delegati na skupštini Matice umirovljenika (S. Z. T.)
Delegati na skupštini Matice umirovljenika (S. Z. T.)

Izborom radnih tijela i minutom šutnje za umrle članove danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli počela skupština Matice umirovljenika Istarske županije kojoj se odazvalo 25 delegata. Gošća je bila i županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić. Govoreći o ostvarenom tijekom proteklog mandata, predsjednik Matice Bruno Stermotić rekao je da su mnogo toga zacrtali prije četiri godine, ali su malo toga ostvarili.

- Negativna kretanja koja su pogodila Europu i svijet idu lošim smjerom, a pogotovo kod nas u Hrvatskoj. Već smo nekoliko godina u recesiji, a bit ćemo još. Možemo se jedino pohvaliti da mirovine više nisu zamrznute. Ali stagniraju. Lani smo tako imali tri usklađenja s plaćama, nešto smo uskladili, ali nismo riješili zaostatke jer i dalje mirovine danas iznose 39 posto u odnosu na plaću. To je loše, da ne kažem jadno, ustvrdio je Stermotić i dodao da, ukoliko se nešto u ovoj godini ne promijeni, ne zna kako će umirovljenici dalje.

No, rekao je da postoji i lijepa strana rada, a to je upravo ona gdje su umirovljenici neovisni o Vladi i Saboru, odnosno kada se bave internim problemima u svojim udrugama. Tu su, kaže, najsigurniji i najsretniji jer je to mjesto gdje ne razmišljaju o svojim mirovinama koje već postaju socijalni izdatak.

- Stoga se moramo okrenuti upravo lokalnoj zajednici, Županiji te gradovima i općinama koji imaju razumijevanja za Maticu umirovljenika i bez čije pomoći ne znam kako bi preživjeli. Pritom mislim na Županiju i Grad Pulu koji nas podupiru u našim programima, a slobodno mogu reći da ne radimo loše. Svoj program i ono što ovisi o nama realiziramo 100 posto, a sve što se tiče socijalne politike i plaća, tu stvari ne idu kako bismo htjeli. Kao predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, mogu reći i da smo unutar tog županijskog tijela raspravljali o pitanju domova, dnevnih centara i pomoći u kući. Tu ćemo pokušati kategorizirati i utvrditi stvarne potrebe i što se na razini županije može riješiti. Mislim da se uz malo sredstava to može dovesti na odgovarajuću razinu, ustvrdio je Stermotić.

- Hod po trnju za nas umirovljenike, ali i nezaposlene se nastavlja. Želio bih da se tu nešto riješi jer smo neminovno povezani, ali ne može preko noći. Naše stanje i naše sutra vezano je i uz investicijski ciklus koji nikako da počne. Dok se ne zaposli barem pola nezaposlenih, stvari se neće pokrenuti nabolje, rekao je Stermotić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter