Hod po toplim dekoracijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uloga tepiha u uredenju doma je višestruka. Svojim oblicima, materijalima, nacinima tkanja i bojama, stvaraju dojmljive efekte i obogacuju podnu plohu. Tepisi naglašavaju željene dijelove prostora i sudjeluju u formiranju konacnog ugodaja.

Odabir tepiha ovisi o mnogim faktorima, a ponajprije o sadržaju prostorije u koji se postavlja. Može imati iskljucivo funkcionalnu ulogu - kao podna prostirka, koja pojacava toplinu doma, poboljšava zvucnu i toplinsku izolaciju poda te dodatnu dekorativnu, koja u modernim koncepcijama uredenja doma postaje primarna.



Održavanje tepiha je jednostavno. Ucestalo usisavanje, povremeno brisanje vlažnom pamucnom krpom u smjeru vlakana, (za uklanjanje zaostale prašine) i pravovremeno reagiranje na mrlje od hrane i napitaka, ucinit ce ga urednim i dekorativnim dijelom interijera.

Tepisi se izraduju rucno ili strojno, od prirodnih ili sintetickih vlakana. Vuneni, svileni, kožni, laneni, bambusovi, akrilni, sinteticki ili u miješanim sastavima, naci ce svoju primjenu u razlicitim stilovima uredenja i svaki od njih dodatno obogatiti. Kvalitetu tepiha odreduje nacin izrade i sastav materijala, vrsta i broj cvorova tj. gustoca po m2, težina i visina flora. Mogu biti klasicni ili moderni, a odabir ovisi o željenom nacinu uredenja.

Mogu biti razlicitih dimenzija i oblika. Kvadratni, pravokutni, okrugli ili ovalni, istaknut ce se u prostoru ovisno o poziciji na koju ih smještate. Izbjegavajte pokrivanje kompletne podne površine tepihom, jer ce njegova dekorativnost puno više doci do izražaja na manjoj površini u kombinaciji s drugim materijalima - drvom, kamenom, opekom ili keramikom.



Odabir boja i vrste tepiha ovisi o svim elementima prostora. Kolorit treba biti uskladen sa željenim bojama interijera, a vrsta namještaja ce utjecati i na odabir kvalitete. Vrhunski namještaj zahtijeva postavljanje vrhunskog modernog ili klasicnog tepiha, pogotovo u frekventnim prostorima blagovaonice i dnevnog boravka.

U spavace sobe je preporucljivo stavljati tepihe manjih dimenzija. Možete ih postaviti ispred ili pored kreveta, a osim dekorativne uloge, namijenjeni su osiguranju toplog kontakta s podnom površinom neposredno nakon izlaska iz kreveta. Tepisi u djecjim sobama imaju ulogu stvaranja tople podne površine za igru djece kao i naglašenu dekorativnu ulogu. Ovi tepisi mogu biti izrazito veseli i šareni kako bi se uklopili u opci ugodaj djecje sobe.

Tepisi su neizostavan dio uredenja doma. Redovitim održavanjem sprijecit cete alergijske reakcije kod osoba s poteškocama u disanju, a prostor i samu podnu površinu obogatiti oblicima, bojama, uzorcima i materijalima odabranog tepiha. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr

 


Podijeli: Facebook Twiter