Hocemo prolaz, a ne povlaštenu kartu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Naša se gradanska prava krše jer kad pocne naplata parkiranja na Osipovici, necemo imati normalan pristup svojim kucama, uz koje imamo vlastita parkirališna mjesta. Gdje toga ima? Nude nam povlaštenu besplatnu kartu. Zašto bi netko putem nje imao uvid kad ja dolazim i odlazim od kuce? Kad mi rodbina bude dolazila u posjetu, kako ce do mene? Nikako. Morat ce placati parkiranje, a pred mojom kucom ima mjesta napretek, žale nam se Branka Grakalic te Lovorka i Josip Flah, stanari medulinske Osipovice na najavu novog prometnog i parkirnog režima u Medulinu.

Naime, pristup njihovim kucama od danas je moguc samo kroz rampe prašnjavog parkirališta koje ce se naplacivati cetiri kune po satu. Treba naglasiti da alternativnog puta nema, no nekad je postojao, i to s ceste koja vodi prema kampu Medulin, ali tamo su vec duže vrijeme stupici.

- Sramotno je naplacivati neuredeno parkiralište s kojeg se samo diže prašina, a u vrijeme kiša stvaraju se ogromne lokve. No, nacelno protiv parkirališta nemamo ništa, ali ne nauštrb nas. Imamo kuce izmedu dvije asfaltirane ceste, a do njih cemo morati preko kamenja i prašine. Tražimo da nam se otvori stari put! Ovdje ima 12 parcela, odnosno oko 20 stanara kojima se zbog rampi sprjecava normalan pristup. Mi smo zarobljenici Opcine, koja nas žrtvuje za svoj profit, kažu.





Hoce li se maknuti stupici s alternativnog prilaza kucama navedenih mještana, pitali smo Aleksandera Vojaka iz opcinske tvrtke Buža, koja upravlja parkiralištima.

- Nismo ovlašteni da ih maknemo, o tome odlucuje Opcina. Odluka o naplati parkiranja na pomorskom dobru kojim upravlja Opcina donesena je na opcinskom vijecu. Namjera je da se novcem od naplate taj dio Osipovice uredi, dio ce biti ozelenjen, a dio najvjerojatnije asfaltiran. Dio novca ide i na otplatu kredita za odmuljivanje medulinske lucice. Povlaštene karte dobivaju svi stanari Osipovice sukladno broju vozila u kucanstvu, a svi koji imaju apartmane dobivaju jednu povlaštenu kartu po apartmanu, rekao nam je Vojak.

Donacelnik Damir Demarin slaže se da treba osigurati alternativni pravac mještanima, od kojih su neki kontaktirali i Opcinu. No, od njegovog odgovora za sada ce mještani imati malo utjehe.

- Treba reorganizirati promet, odnosno maknuti stupice i staviti signalizaciju tako da put bude za stanare Osipovice i dostavna vozila. Prije toga nam treba projekt izmjene prometne regulacije jer je to zakonska obveza. Pokušat cemo iznaci najbrže rješenje tako da ovo ljeto stanarima bude otvoren alternativni put, rekao je Demarin. (Tatjana GRBIC)

Zahtjev za dodjelu povlaštene karte
- Kad covjek vidi zahtjev za dodjelu povlaštene karte ispada da moramo donijeti 101 dokument kao da smo zadnji kriminalci. Traže od nas kopiju osobne iskaznice, prometne dozvole, koncesijskog odobrenja za pravne osobe, placenog racuna za vez, izvatka iz zemljišnih knjiga o vlasništvu nekretnine na podrucju na kojem se obavlja naplata parkiranja, ugovor o zakupu poslovnog prostora na kojem se obavlja naplata parkiranja, kažu nam stanari Osipovice i pokazuju zahtjev za dodjelu povlaštene parkirne karte.

Danas rampe u funkciji, naplata u cetvrtak
Prema najavi Aleksandera Vojaka, danas pocinje spuštanje rampi, a do cetvrtka, kada pocinje naplata, smatra se periodom prilagodbe. Na Osipovici ce cijena po satu parkiranja biti cetiri kune, poludnevne karte 25 kuna, a dnevne 45 kuna. Ostala parkirališta (Osipovica kod kafica Touch, Bijeca preko puta beach bara Baracuda i Funtana) naplacivat ce se po principu pet kuna za sat vremena, 30 kuna za poludnevnu kartu ili zadržavanje izmedu 6 i 12 sati, dok ce dnevna karta biti 55 kuna, što pokriva zadržavanje više od 13 sati na parkiralištu. Parkirališta ce biti pod naplatom 24 sata.


Podijeli: Facebook Twiter