Hoće li umirovljenici i udruge plaćati PDV?

Grad je udrugama u Rojcu besplatno ustupio prostor na korištenje (Arhiva)
Grad je udrugama u Rojcu besplatno ustupio prostor na korištenje (Arhiva)

"Gradovi i općine su obveznici PDV-a od početka 2014., a novina je da moraju obračunati i platiti taj porez na prihod od najma poslovnih prostora", rekla je Jasna Nikić, savjetnica i urednica časopisa Računovodstvo i financije (RiF) na jučer održanom seminaru o poreznim novinama. Ono što je iznenadilo istarske računovođe su njezine riječi kako gradovi PDV moraju platiti i na poslovne prostore koje ustupaju bez naknade.

- Koliki ćemo PDV-a morati platiti na prostor koji smo besplatno ustupili Udruzi umirovljenika ili Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, bilo je pitanje koje je izazvalo najveću pažnju istarskih računovođa koji vode poslovne knjige istarskih gradova i općina.

Nikić je odgovorila kako bi jedinice lokalne samouprave morale uzeti kao osnovicu za obračun PDV-a tih prostora prosječnu cijenu najma onih prostora koje iznajmljuju bez umanjenja.

"No, gradonačelnici ili načelnici mogu donijeti i odluku da će umirovljenicima i vatrogascima ipak naplaćivati najam, ali po nižoj cijeni od prosječne. U tom slučaju je osnovica za obračun PDV-a ta odluka", pojasnila je Nikić. Računovođa koja radi za Grad Pulu spomenula je specifičan primjer za koji je tražila rješenje.

- Vlada je ustupila Puli Rojc pod uvjetom da prostore u istoj iznajmi bez naknade udrugama koje se bave kulturnom djelatnošću. Sada smo im po odluci Porezne uprave dužni naplaćivati PDV, pa se pitamo kosi li se to s odlukom Vlade i hoće li nam zbog toga uzeti zgradu, iznijela je gradska činovnica. Nikić je rekla da bi u načelu Pula trebala naplatiti PDV na iznajmljene poslovne prostore u toj, kao i svim drugim zgradama. Na koncu je poručila da ipak potraže mišljenje Porezne uprave jer da je ovo specifičan slučaj koji je reguliran posebnom odlukom Vlade, uz uvjet koji se sada više ne može poštivati.

Ona je iznenadila prisutne računovođe kada je najavila da će od 1. siječnja 2015. godine gradovi i općine morati plaćati PDV od 25 posto i na građevinsko zemljište koje budu prodali. To je izazvalo mnoge komentare prisutnih koji su se pitali hoće li to povećati cijene građevinskog zemljišta ili će se gradovi odreći velikog djela te zarade kojeg će morati uplaćivati u državni proračun. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter