Hoce li Umažani uskoro u izolsku bolnicu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Umaga Vili Bassanese i njegov zamjenik Mauro Jurman nedavno su s ministrom zdravstva Rajkom Ostojicem razgovarali o mogucnostima korištenja izolske bolnice za hitne slucajeve s ovog podrucja, koji je prihvatio njihovu inicijativu i zamolbu da se rješenju ovoga pitanja pristupi u što je moguce kracem roku, doznajemo iz Ureda gradonacelnika.

Celnici Grada prisustvovali su prije nekoliko dana otvorenju sindikalnih sportskih susreta djelatnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi RH, koji se vec osmi put zaredom održavaju u Umagu. Tom su se prilikom susreli s ministrom, njegovom pomocnicom Ljubicom ?ukanovic i najužim suradnicima te sindikalnim celnicima.

Glavna tema razgovora bio je sustav zdravstvene zaštite i razina zaštite gradana Umaga i Bujštine, kojima je nemogucnost odlaska u izolsku bolnicu vec godinama bolna tocka.

Ministar se zanimao i za razinu zaštite u podrucju hitne medicine, a gradonacelnik ga je obavijestio da je 9. svibnja potpisao u upravi Istarske županije ugovor o sufinanciranju hitne medicinske pomoci iznad standarda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Njime se Grad obvezao, u cilju stvaranja uvjeta za viši standard u pružanju usluga hitne medicinske pomoci stanovništvu na svom podrucju, uplatiti iznos od oko 220 tisuca kuna, uz dodatnih 180 tisuca kuna koje ce osigurati ostali gradovi i opcine s podrucja bivše Bujštine. S tih 400-tinjak tisuca kuna sufinancirat ce se potrebni kadar doktora medicine.

"Ovim cinom konacno su otklonjene sve neizvjesnosti i riješene nedoumice s hitnom pomoci u posljednjih nekoliko godina. Time ce za gradane Umaga biti osigurana potrebna lijecnicka skrb tijekom 24 sata. Grad Umag istovremeno financira vozilo hitne medicinske pomoci da bi i na taj nacin podignuo razinu zdravstvene zaštite svojih gradana", napisao je u priopcenju procelnik Ureda gradonacelnika Diego Bankovic. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter