Hoce li turisti doci u nesigurni grad?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Informacija da je Pula najnesigurniji hrvatski grad po broju imovinskih kaznenih djela u koja se, primjerice, ubrajaju razbojnicke krade, teške krade i provalne krade, odjeknula je nimalo ugodno uoci turisticke sezone.

Opširno su o tome u povodu druge regionalne konferencije o sigurnosti gradova u Zagrebu izvijestili predstavnici casopisa Zaštita, koji je ujedno proveo istraživanje. Napomenuli su takoder da ce cjelovito istraživanje u srijedu objaviti na internetskom portalu www.zastita.info.

Imidž i identitet grada, pa i države, potrebno je godinama graditi, a raspline se u trenu. Toga je svjesna i direktorica gradske Turisticke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, koja, kao i gradonacelnik Boris Miletic, napominje da se u svom gradu osjeca sigurno.

"Biste li vi kao turist odabrali Pulu da dodete do informacije, a danas su putem interneta svima dostupne, da je najnesigurniji grad? Ne, išli biste u Rovinj, Porec. Razvijamo obiteljski turizam i naravno da s takvim informacijama necete kao roditelj ovdje dovesti dijete.

Isto je i s pulskim aerodromom. Moram vam reci da su me i gosti iz Amerike s kojima sam komunicirala pitali što se to dogada jer su procitali što se na tu temu piše. Naši konkurenti ce se takoder potruditi da iskoriste to što je napisano i da gosti, umjesto kod nas, dodu kod njih", kaže Cinkopan Korotaj.

Teško je komentirati rezultate analize bez uvida u kompletne podatke kojima se baratalo, smatra te tvrdi da, kao turisticka djelatnica, jedino može konstatirati da je tajming prezentacije istraživanja iznimno loš.

Osvrnula se i na slucaj Slavonskog Broda, koji je u kategoriju najnesigurnijih gradova, zajedno s Pulom i Vinkovcima, ušao na temelju broja nasilnih kaznenih djela na tisucu stanovnika. Istaknula je da turisticka zajednica tog grada ulaže napore da se promovira kao grad za ekskurzije te da su upravo proteklog tjedna imali prezentaciju u jednoj pulskoj školi, a ovakvi im rezultati zasigurno ne idu u prilog. (M. CETKOVIC)

Borovec: Za realnu sliku treba više parametara
Rezultate istraživanja komentirao je i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, koji je jedan od sudionika zagrebacke konferencije o sigurnosti gradova.

"Istraživaci su dobili odredeni koeficijent stavljajuci u odnos kaznena djela u odnosu na broj stanovnika. Pula je karakteristicna jer je turisticki grad i u sezoni se broj stanovnika znatno poveca pa je, da bi se dobila realna slika, potrebno uzeti u obzir više parametara", kaže i dodaje da rezultate istraživanja treba znati interpretirati, i to svakako ne jednoznacno.


Podijeli: Facebook Twiter