Hoce li tajne Rižarne isplivati na površinu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od jeseni 1943. do proljeca 1945. godine nacifašisticki upravitelji tršcanskog koncentracijskog logora, smještenog u bivšoj Rižarni sv. Sabe, smaknuli su oko 5.000 zatvorenika, mahom Hrvata, Slovenaca, Talijana i Židova, koji su vecinom bili pripadnici partizanskog pokreta otpora.

Pogoni za obradu riže podignuti su s dolaskom Nijemaca u Trst 1943. pretvoreni u mucilište i gubilište. U unutrašnjem dvorištu podignut je i krematorij u kojem su se spaljivala tijela pogubljenih zatvorenika.

Povijest Rižarne sv. Sabe ponovno je dospjela u žižu interesa tršcanske javnosti nakon što je sud u Münchenu ovih dana osudio na pet godina zatvora 91-godišnjeg Ivana Demjanjuka, covjeka koji je rukovodio programom likvidacije Židova u zloglasnom logoru Sobibor u Poljskoj. Demjanjuk je odgovoran za smaknuca 27.900 zatvorenika u razdoblju od ožujka do rujna 1943. godine. Njemacki ga je sud osudio na tek pet godina zatvora jer nije dokazana njegova neposredna odgovornost za pogubljenje pojedinih, imenovanih zatvorenika logora. S obzirom na visoku dob, nakon presude Demjanjuk je pušten na slobodu.

No, u Trstu vele da bi njemacka presuda mogla otvoriti novo sudsko poglavlje vezano uz djelovanje Demjanjuka u Rižarni sv. Sabe, gdje je stigao 1944. godine na poziv upravitelja, zloglasnog SS-ovca Odila Globocnika, tršcanskog Slovenca.

Kao što je poznato, do danas nitko nije neposredno odgovarao za zlodjela pocinjena u Trstu. Protiv Demjanjuka (koji se nakon rata sklonio u Kanadu) vodio se sudski proces 1986. godine, no nakon kratkog vremena taj je proces arhiviran zbog nedostatka dokaznog materijala. Izgleda nevjerojatno, ali jedan njegov bliski suradnik u sistematskoj likvidaciji zatvorenika, izvjesni Aleksandar Mihalic, nakon rata ostao je živjeti u Trstu, gdje je prije nekoliko godina umro u dubokoj starosti iako ga je svojevremeno otkrio poznati lovac na naciste Simon Wiesenthal. Drugi krvnik iz tršcanske rižarne Ivan Marchenko 1945. godine uspio je prijeci na drugu stranu i, po talijanskim medijima, postao pripadnik Titovih vojnih jedinica. Trag mu se gubi u Rijeci neposredno nakon svršetka rata.

Ivan Demjanjuk je 1988. godine u Izraelu osuden na smrt, no drugostupanjski sud oslobodio ga je optužbi pa je nastavio živjeti u Kanadi i SAD-u do 2009. godine, kada su ga americke vlasti izrucile Njemackoj, koja ga je napokon osudila. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter