Hoće li sjedište županije izazvati razmirice u IDS-u?

Pula je najveći grad u Istri i trebala bi se priznati kao središte (N. LAZAREVIĆ)
Pula je najveći grad u Istri i trebala bi se priznati kao središte (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski sabor prihvatio je, u prvom čitanju, prijedlog zastupnika IDS-a Valtera Boljunčića da se Pazinu vrati sjedište trgovačkog suda, a da se sjedište Istarske županije iz tog grada premjesti u Pulu. Podsjetimo, sličan prijedlog pulskog gradonačelnika Borisa Miletića bio je odbijen u prošlom sazivu.

Iako je saborska većina, predvođena zastupnicima Kukuriku koalicije, s velikih 86 glasova "za" podržala prijedlog, on još mora proći i u drugom čitanju. No za razliku od Boljunčića, koji je zadovoljan ovakvim razvojem stvari, IDS-ov gradonačelnik Pazina nada se da će zastupnici idućeg puta prijedlog - odbaciti.

"Riječ je tek o prvom čitanju, a konačnu odluku znat ćemo za šest mjeseci. U međuvremenu, u prijedlog se mogu ugraditi sugestije građana i drugih, ali već sada želim naglasiti da moj prijedlog ne znači preseljenje županijskih službi i županijske skupštine u Pulu. U Puli će biti župan, kao i do sada, dok bi u Pazinu zasjedala županijska skupština", naglašava IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić.

Dodaje, međutim, kako je posebno zadovoljan da je prihvaćen prijedlog o vraćanju Trgovačkog suda u Pazin.

Boljunčić objašnjava i da bi prihvaćanje tih prijedloga i u drugom čitanju pokazalo kako Vlada poštuje regionalne posebnosti, te da se poštuju želje građana određene regije, koje se ne vide s Markova trga.

"Želja mi je bila da se Pula, kao najveći grad, prizna kao središte, jer je tako svugdje. To je korak u decentralizaciju, jer se uvažava ono što misli lokalna zajednica, pogotovo ukoliko se radi o razvijenoj regiji, što Istra jest", rekao je Boljunčić.

No za razliku od optimističnog IDS-ova zastupnika Boljunčića, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, također član IDS-a, nada se kako će prijedlog njegove stranke u Hrvatskom saboru - propasti.

"Nadam se da će saborski zastupnici u drugom čitanju prijedlog odbaciti. Naravno da ćemo u dopuni očitovanja prema Vladi i Saboru, kao što smo učinili i u prvom navratu, navesti sve argumente zašto Pazin treba ostati sjedište županije", priželjkuje Krulčić.

"U svakom slučaju nije mi drago da se prijedlog uputio u daljnju proceduru, budući da niti Vlada RH, niti saborski Odbor za zakonodavstvo nisu prihvatili prijedlog izmjene sjedišta u mišljenju dostavljenom Saboru."

Pazinski gradonačelnik očekivano je zadovoljan mogućnošću da se njegovom gradu vrati sjedište Trgovačkog suda.

"To je vrlo pozitivno za istarsko gospodarstvo, ali također pokazuje da Grad Pazin ima potrebnu infrastrukturu za sjedište županije. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, A. DAGOSTIN, D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter