Hoce li sijeda kosa uskoro biti stvar prošlosti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se da ce znanstvenici uspjeti stati na kraj sjedim vlasima koje muce brojne žene, ali i muškarce. Naime, u seriji eksperimenata identificirali su protein nazvan WNT koji je, po svemu sudeci, odgovoran za proizvodnju boje vlasi.

Istraživanje koje su proveli americki znanstvenici s njujorškog sveucilišta Langone Medical Centre, ukoliko se pokaže ucinkovitim, moglo bi pokrenuti proizvodnju šampona, losiona i lijekova koji u sebi sadržavaju protein WNT te bijelu i sijedu kosu vracaju u prirodnu boju.

Takav tretman spasio bi brojne žene odredene dobi beskrajno skupih izleta u frizerske salone na koje odlaze kako bi prekrile sijede izraste. Osim kod žena, ovakav tretman bi zasigurno privukao i pažnju brojnih sredovjecnih muškaraca koji željele prekriti tragove starenja.

Istraživanje objavljeno u casopisu Cell pokazuje kako protein WNT potice lanac reakcija koje tjeraju maticne stanice u koži na 'budenje' i proizvodnju pigmenta koji daje boju kosi. Protein je kljucan i za rast kose, tako da bi ovaj oblik tretmana, osim održavanja boje kose, sprecavao i njezino istanjivanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da je protein WNT odgovoran i za proizvodnju folikula. Dugo vremena se smatralo da je broj folikula kose odreden prije rodenja, a da njihovo izumiranje dovodi do celavosti. No nije samo protein WNT odgovoran za pojavu sijedih vlasi, a znanstvenici prstom upiru u hidrogen. Naime, studija Sveucilišta Bredford otkrila je da prekomjerno tretiranje kose hidrogenom može smanjiti proizvodnju pigmenta.

No, istraživaci tvrde da se mlade žene koje koriste hidrogen za izbjeljivanje kose ne trebaju previše brinuti, za razliku od onih starijih kod kojih hidrogen može ubrzati proces sjedenja.

Smatra se da genetika ipak ima najvecu ulogu u odredivanju dobi kada ce kosa izgubiti pigment, no pojavu sijedih ubrzava pušenje, stres, alkohol i loša prehrana.


Podijeli: Facebook Twiter