Hoće li se u Sv. Fumi opet čuti Barbinijeve orgulje?

Velebnoj crkvi sv. Eufemije fale samo orgulje
Velebnoj crkvi sv. Eufemije fale samo orgulje

Gdje su završile Barbinijeve orgulje iz 1754. godine, za koje se smatra da su najmonumentalnije na Jadranu? Ovo je pitanje o orguljama iz župne crkve sv. Eufemije, o kojima se i građani često zanimaju, na Gradskom vijeću Rovinja postavila SDP-ova vijećnica Eda Kalčić.

Podsjetila je da su na restauraciju odnijete još devedesetih godina prošlog stoljeća. Stoga je pitala zna li se gdje su, jesu li sanirane i plaćene te hoće li ikada biti u funkciji.

Zamjenik gradonačelnika Marino Budicin rekao je da je rovinjska župa još krajem 1980-ih povjerila složeno restauriranje starih orgulja jednom belgijskom restauratoru, koji je posao prepustio svom beogradskom kolegi.

- Kada smo 1999. sa župom pokušali nastaviti pregovore oko restauracije orgulja, ustanovljeno je da je beogradski restaurator dio strukture orgulja krajem osamdesetih odnio u Ljubljanu. Zbog poteškoća sa carinom dijelovi se nisu mogli dalje prenositi pa su dostavljeni u radionicu Mariborske biskupije, pojasnio je Budicin.

U suradnji s rovinjskom župom, Porečkom i pulskom biskupijom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Puli te uz konzultaciju s domaćim stručnjacima raspisan je javni natječaj koji je obuhvaćao projekt i restauraciju kućišta, koje je ostalo u crkvi sv. Eufemije, te samih orgulja.

Zbog kratkoće vremena, dvije specijalizirane radionice Zanin iz Venecije i Heferer iz Zagreba nisu prihvatile uvjete natječaja. U međuvremenu je restaurirano kućište orgulja.

- S obzirom da su orgulje u vlasništvu Porečke i pulske biskupije, odnosno rovinjske župe, čeka se da vlasnici ponovno pokrenu pitanje restauracije starog instrumenta, zaključio je Budicin.

Rovinjski župnik Milan Zgrablić je uglavnom potvrdio navode Marina Budicina, naglasivši da su strukture orgulja ipak vraćene u Rovinj i pohranjene dijelom u crkvi sv. Eufemije, a dijelom u Gospi od Karmela. Kućište orgulja je restaurirano donacijom Tvornice duhana Rovinj. Nastavak restauracije je stao zbog skupoće cijelog projekta. (piše A. POKRAJAC, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter