Hoće li se nova pulska bolnica konačno početi graditi

Buduće gradilište - ima li šanse da bageri konačno stignu? (N. LAZAREVIĆ)
Buduće gradilište - ima li šanse da bageri konačno stignu? (N. LAZAREVIĆ)

Kraj srpnja, Velika Gospa, božićni blagdani, sve su to bili ovogodišnji rokovi početka gradnje nove pulske bolnice no prema svemu sudeći gradnja bi se opet mogla prolongirati. Kada će i hoće li uopće tako skoro krenuti radovi, nitko od nadležnih ne želi prejudicirati jer nedavni ponovljeni odabir za izvođača radova ponovno je "na ledu".

Kako nam je potvrdila sanacijska upraviteljica bolnice dr. Irena Hrstić nakon što su krajem prošlog mjeseca u drugom ponovljenom postupku za izvođača radova izabrali tvrtku Zagrebgradnja, na tu je odluku stigla nova žalba. Ovoga puta žalila se tvrtka Vianini Lavori S.p.A. iz Rima koja je i u prethodnom prvom odabiru, kada je za izvođača odabrana splitska zajednica ponuditelja Lavčević, također uputila žalbu, a tada se žalila i sada odabrana Zagrebgradnja. Žalbe su se odnosile na dio dokumentacije vezan uz dozvole o gradnji i proceduru oko stečajnih postupaka izvođača, a nadležna Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) te je kritike prihvatila, a bolnica je žaliteljima morala platiti 200 tisuća kuna te je cijeli postupak vraćen na početak.

Nisu ni sudjelovali

U drugom pokušaju, sredinom studenog, bolnica je korigirala sve što je trebala te je Povjerenstvo odabralo Zagrebgradnju a u tom su pak postupku "iz igre" ispale sve inozemne tvrtke među kojima i Lavori iz Rima koji je, čini se, ponašao rupu u zakonu i ipak se odlučio žaliti. Zasad je nemoguće doznati što je sada sporno, a po riječima dr. Irene Hrstić dok god traje postupak, o tome ne može u javnost. Pitamo je kako je moguće da se Talijani žale ako u drugom krugu odabira nisu ni sudjelovali u postupku i može li se nova žalba uopće uzeti u obzir.

- Pa i naše je objektivno mišljenje da se oni nemaju pravo žaliti i nadležno Povjerenstvo smatra da je njihova žalba neosnovana, no o tome mora konačno odlučiti Državna komisija. Mi smo sve nedostatke iz prvog kruga otklonili i doista očekujem da će Državna komisija u najkraćem mogućem roku odlučiti kako bi konačno mogli krenuti u radove, kazala je dr. Hrstić.

- Nažalost, žalba je stigla, a shodno tome ugovaranje gradnje nove bolnice nije moguće dok Državna komisija ne riješi predmet. Iz DKOM-a je u bolnicu stigao zahtjev za očitovanje o navodima iz žalbe što smo i dostavili u zakonskom roku. Stoga u ovom trenutku odluka o najpovoljnijem ponuditelju još uvijek nije pravovaljana, potvrdila je dr. Hrstić. Dodala je da taj postupak žalbe može trajati unedogled, odnosno dok god se netko žali, rekavši pak da se bolnica na odluku Državne komisije u slučaju da opet prihvate primjedbu, ne može žaliti jer takav mehanizam ne postoji.

No i dalje je optimistična te veli da rok gradnje pred Božić još uvijek nije skroz pao u vodu te da je moguće da radovi krajem mjeseca ipak krenu no samo ako komisija u međuvremenu donese odluku koja ne bi išla na ruku žaliteljima. Trakavica oko odabira izvođača radova puni novinske stupce skoro pa godinu dana. Tako je u veljači objavljen međunarodni natječaj na kojeg se tada javilo ukupno 11 ponuditelja.

Prve žalbe

Nedugo zatim odabrana je tvrtka Lavčević i stigle su prve žalbe. Potom bolnica ponavlja postupak, odabire Zagrebgradnju čija  ponuda s PDV-om iznosi 351,9 milijuna kuna što je čak osam milijuna više nego ona splitske tvrtke Lavčević. Uz Zagrebgradnju, u ponovljenom postupku svoje je ponude predalo još četiri ponuditelja - zagrebački Kamgrad, zagrebačka Tehnika, Gradnja Osijek i križevački Radnik.

Dok god državna komisija ne procijeni što činiti s novom žalbom, odluka o izboru Zagrebgradnje ne može postati pravovaljana i s tom tvrtkom bolnica ne može potpisati ugovor o gradnji. Ne treba ni spominjati što će se dogoditi bude li žalba utemeljena. Opet sve ispočetka, novi odabir izvođača, novi žalbeni postupak, a kako je krenulo, možda i nove žalbe. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter