Hoće li se na zdravstvu dobivati izbori?


U petak je u Grožnjanu otvoren dvodnevni tečaj "Mediji i zdravlje" kojeg u sklopu 22. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja organiziraju udruga Difrakcija te Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom zdravih gradova, Hrvatskim društvom za javno zdravstvo i Hrvatskom glazbenom mladeži.

Sudionike tečaja pozdravio je grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, koji je ukazao da je zdravlje u posljednje vrijeme postalo roba i predmet političkih prepucavanja, umjesto da zdravstvena politika bude jedinstvena, te pozvao sudionike da upravo uz Grožnjana upute poruku da se o zdravlju počne razmišljati na jedinstveni način.

Glavna tema ovogodišnjeg tečaja, koja će kroz nekoliko predavanja i radionica biti obrađena danas, nazvana je "Ljevica, desnica, centralno?", a posvećena je zdravstvenim politikama političkih stranaka u Hrvatskoj.

Uz sudjelovanje ministra zdravlja Siniše Varge, predstavnike političkih stranaka ORAH, Hrvatski laburisti, IDS, HNS, HDSSB i HSU, te predstavnika Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge pacijenata, Hrvatske liječničke komore, farmaceutske industrije i drugih dionika u zdravstvu, bit će riječi o zdravstvenoj politici u programima stranaka na prethodnim, ali i na predstojećim parlamentarnim izborima, kao i o promjenama u zdravstvenoj politici koje dionici zdravstvenog sustava očekuju od političkih stranaka.

Moderator ovih tema Mario Harapin naglasio je na otvorenju skupa da u programu sudjeluju predstavnici "onih političkih stranaka koje imaju vlastite zdravstvene programe, odnosno među njima - one koje su prihvatile poziv", te da će se u današnjim raspravama teško postići konsenzus, ali da bi bilo dobro kada bi i u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zapadnim demokratskim zemljama, zdravstvo uz obrazovanje i mirovinski sustav postalo jedan od tri stupa na kojima se - dobivaju ili gube izbori.

U petak, prvog dana tečaja, na programu su bile teme vezane uz krizno komuniciranje, pogotovo u kontekstu skandala i afera u zdravstvu, te uz rastući trend "internetske medicine" odnosno porivu traženja dijagnoza na internetu umjesto kod liječnika. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter