Hoce li pulska i rijecka bolnica u zajednicu ustanova?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novoj strategiji zdravstva, koju je ministar Rajko Ostojic predstavio nedavno u Grožnjanu i koja je još na javnoj raspravi, jedan od prioriteta je reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova. Uz ostalo je planirana i izrada te implementacija master plana bolnica.

U njemu se planiraju udruživanje bolnica u regionalne bolnicke mreže ili zajednice ustanova kao i preraspodjela i koncentriranje bolnickih usluga. Predvideno je takoder da se odredene specijalne bolnice sa županijske razine podignu na državnu s obzirom na financiranje i upravljanje.

Po informacijama koje je objavio jedan dnevni list, od rujna bi država preuzela upravljacka prava nad onim županijskim bolnicama koje i dalje gomilaju gubitke. Ako županije kao osnivaci ne budu mogle platiti te dugove, bit ce im ponudeno nekoliko opcija: stecaj, dokapitalizacija ili prenošenje upravljackih prava na državu te spajanje u regionalne bolnicke mreže ili zajednice ustanova.

Što se tice pulske bolnice, država je riješila sva dugovanja prema veledrogerijama starija od godinu dana, kao i za sve bolnice u zemlji, od oko 56 milijuna kuna, dok su im ostale dospjele obaveze od 69,1 milijun kuna.

Opca bolnica Pula lanjsku je godinu završila s 23,2 milijuna kuna minusa, a buduci da je najbliža bolnica rijecki KBC, jedino bi to bila bolnica s kojom bi moglo doci do udruživanja. Gdje je nestala decentralizacija?

Valerio Drandic, predsjednik Upravnog vijeca pulske bolnice, veli da se i on, nakon što je procitao napise u medijima, prvo zapitao: gdje je tu decentralizacija? Veli da je Županija formalni osnivac i vlasnik te da ima tu titulu, ali ne i sredstva.

- Ne plašimo se upravljanja svim zdravstvenim ustanovama. Mislim da bismo to radili bolje i kvalitetnije da nam se daju sredstva i da bismo mogli osigurati veci standard i bolje funkcioniranje, veli Drandic. (S. BENIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter