Hoće li lovačka društva u Istri opstati ili staviti ključ u bravu


U Hrvatskoj je slična sudbina zadesila dvadesetak lovačkih društava, a sad bi im se moglo pridružiti i Lovačko društvo "Mirna" Buzet kojemu, nastavi li se blokada, zbog plaćanja šteta nastalih naletom vozila na divljač, prijeti stečaj.

- Ključ u bravu ujedno znači gubitak lovišta, kaže zabrinuto predsjednik "Mirne" Branko Golojka i dodaje da je buzetskom lovačkom društvu koje djeluje već 71 godinu i ima 142 člana, ovo jedno od najtežih razdoblja.

- Prvo smo bili u blokadi zbog iznosa od 37.115 kuna, to smo podmirili, a sad smo u novoj blokadi zbog potraživanja od 33.523 kune po sudskim presudama u korist vozača ili osiguravajućih kuća koje traže regresnim i tužbenim zahtjevima naknadu šteta zbog naleta vozila na divljač, kaže Golojka te napominje da "Mirna" ima potraživanja po regresnim zahtjevima još 503.000 kuna, s obzirom je dosad izgubila svaku parnicu. Taj će iznos biti dvostruko veći, jer kad vozač preda zahtjev osiguranju, zastara nastupa nakon pet godina, pa je moguće da će potraživanja biti i više, a tome valja pridodati i druge troškove, poput odvjetničkih.

Najviše naleta je, kaže Golojka, na brzim cestama, na buzetskom području primjerice na dionici Lupoglav - Buzet - Ponte Porton, te u naseljima gdje je ograničenje brzine kretanja. Vozi se brže nego bi trebalo, no sud to ne uzima u obzir, kao ni činjenicu da cesta nije lovište te da je divljač u vlasništvu države dok lovačka društva njome samo gospodare. Zanimljivo je i da je u većini od dvadesetak naleta koliko ih je u prvih sedam mjeseci zabilježeno na buzetskim prometnicima, navedeno da divljač nije pronađena i to sve na sudu prolazi.

Različite presude o istoj stvari

- Na Izvršnom odboru odlučili smo sazvati izvanrednu sjednicu Skupštine koja će donijeti odluku što dalje, da li će "Mirna" opstati ili staviti ključ u bravu, najavio je Golojka. No, pitanje je, kaže, što bi se dogodilo kad bi samo jednu godinu svi lovci okačili puške o klin? Golojka će, također, upozoriti na problem pasa lutalica, na čopor od tridesetak već pomalo divljih pasa koji kruže buzetskim područjem i love divljač. Problem je i pasa tartufara pred kojima divljač također zna skočiti na cestu.

- Stanje je doslovno alarmantno, potvrdit će i predsjednik županijskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj, jer lovačka društva neće moći plaćati lovozakupninu i podmirivati ostale obveze te će otići u stečaj. U blokadi je, pored "Mirne", i LD "Patka" Novigrad, a blokada prijeti lovačkim društvima "Lepus" Brtonigla, "Srnjak" Lupoglav, "Vepar" Pazin i drugima. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter