Hoće li liječnici koncesionari dežurati vikendom?

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Ministarstvo zdravlja predlaže izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čime bi, među ostalim, dovršili započetu privatizaciju primarnog dijela javnog zdravstva. Dakle, sve bi se ambulante obiteljskih liječnika i stomatologa te ginekologa i pedijatara, sada zaposlenika domova zdravlja, dale u koncesiju, a doktori bi kao privatnici sklapali ugovor s HZZO-om.

Već do sada je značajan broj medicinskih timova prešlo u koncesionare u prvom naletu privatizacije. U domovima zdravlja ostali bi psihijatrija, rodilišta, stacionari, rendgeni i laboratoriji, što su sada tek prateće službe, te ordinacije koje ne budu zanimljive koncesionarima.

U Hrvatskoj je sada oko 70 posto koncesionara, ovisno o strukama i sredinama. Na nedavnom sastanku u Zagrebu, u Udruzi poslodavaca u zdravstvu, ravnatelji domova zdravlja iz čitave Hrvatske očekivano su složno su ustali protiv predloženih zakonskih izmjena, koje, vele, neće donijeti ništa dobro javnom zdravstvu odnosno pacijentima.

Donosimo dva mišljenja o najavljenoj privatizaciji: dr. Ante Ivančić ravnatelj je Istarskih domova zdravlja sa sedam ispostava po istarskim gradovima, a dr. Morena Butković je specijalistica obiteljske medicine i koncesionarka, ujedno i predsjednica istarske podružnice KOHOM-a, udruge obiteljskih liječnika Hrvatske.

Osnovna je zamjerka nas iz domova zdravlja što se u takve promjene ide po hitnom postupku, bez kvalitetne javne rasprave, bez konzultacija s institucijama koje provode tu zaštitu. Ne znači da primarna ne može biti isključivo privatna i da to ne može dobro funkcionirati, za to imamo primjere u mnogim europskim zemljama, ali ne može dobro završiti nešto što se radi na ovakav način - preko noći.

Domovi zdravlja više ne bi bili temeljne ustanove primarne zdravstvene zaštite i samo iznimno bi mogli imati primarne djelatnosti - opću medicinu, stomatologiju, pedijatriju i ginekologiju. Ambulante u gradovima, na atraktivnim pozicijama, tamo gdje je velik broj pacijenata uzimali bi koncesionari, a tamo gdje nitko neće, u brdsko-planinskim sredinama i na otocima zdravstvenu zaštitu bi trebali provoditi domovi zdravlja. Podsjeća to na "divlju privatizaciju" poduzeća koju smo vidjeli 1990-ih.

Dom zdravlja bi imao sekundarnu zdravstvenu zaštitu - pružao specijalističke usluge i otvarao dispanzere, samo je pitanje s kim, s obzirom da specijalista ni sada nema, a bit će ih sve manje. Dobivamo obavezu koordinirati i nadzirati sve aktivnosti, a bez službenih ovlasti nad koncesionarima. Posebna dežurstva obiteljskih liječnika smo s velikim poteškoćama uspjeli organizirati u Puli i Poreču, a pedijatrijsku ambulantu koja radi vikendima i praznicima u Puli, na pedijatrijskom odjelu u bolnici. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter