Hoće li Končaru ostati išta od Katarine i Monumenata?

Duž Monumenata pobacani i uništeni kameni reljefi
Duž Monumenata pobacani i uništeni kameni reljefi

Istovremeno dok radi na dobivanju dozvola za područje Barbarige, stručni tim pulskog odvjetnika Gorana Veljovića radi i na pokretanju druge najveće investicije Danka Končara u Istri - turističkog kompleksa na Sv. Katarini i Monumentima.

- Posljednjeg tjedna u kolovozu podnijeli smo Gradu Puli niz zahtjeva koji će nam napokon omogućiti da uđemo u posjed područja koje smo lani u travnju dobili na 50-godišnju koncesiju od Vlade, rekao nam je Veljović.

Dodaje da su predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za sanaciju kamenoloma te rekonstrukciju infrastrukture obale i obalnih zidova.

- Ranije smo od Grada Pule zatražili ciljane izmjene Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja te donošenje Studije utjecaja na okoliš.

To su samo neki od dokumenata na temelju kojih možemo dobiti ugovor o koncesiji. Procijenili smo prilikom odabira naše ponude na natječaju da ćemo sve dozvole dobiti u roku od tri godine i tada krenuti u realizaciju. No, želja nam je da taj turistički projekt što prije zaživi. Stoga smo još davno krenuli u razgovore s nadležnima u nekoliko ministarstava, da bi nam omogućili provedbu u fazama.

Time bi se čitav posao ubrzao, odnosno početkom 2014. startali bismo s radovima na tim lokacijama, izjavio nam je pulski odvjetnik Danka Končara.

Međutim, dok oni čekaju da uđu u posjed dijela koji su dobili u koncesiju, vandali nesmetano uništavaju objekte koje su konzervatori proglasili kulturnim dobrom, a dobro organizirani lopovi pustoše sve redom. Veljović nas je upoznao s tim da je, primjerice, iz kamenoloma Monumenti, gdje je planirana suha marina, ukradena kompletna oprema trafostanice koja je bila u pogonu do prije mjesec, dva.

Zbog te krađe više nema struje na području gdje je planirana izgradnja turističkih sadržaja vrijednih 20 milijuna eura. (piše P. GREGOROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter