Hoće li i koliko pazinski Inspirit Fantasy park moći utjecati na okoliš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pazin, kao nositelj zahvata, podnio je Upravom odjelu za održivi razvoj Istarske županije zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izgradnju Inspirit Fantasy parka. Nositelj zahvata podnio je uz zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš i Elaborat zaštite okoliša. Na temelju kojeg je zatraženo mišljenje nadležnih tijela o tomu je li moguće očekivati značajan negativan utjecaj na područje njihove nadležnosti. Nakon razmotrenih mišljenja stručnih tijela Upravni odjel za održivi razvoje će donijeti rješenje kojim će biti utvrđena potreba pokretanja postupka procjene utjecaja na okoliš, te o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

Park na površini od 99,4 hektara

O tomu će odlučiti Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Hrvatske vode, Javna ustanova Natura Histrica i Grad Pazin.  

Agencija za investicije i konkurentnost je projekt Inspirit Fantasy parka uvrstila u katalog investicija u energetici, turizmu, industriji, infrastrukturi, socijalnoj skrbi te u izgradnji luka i uređivanju zemljišta. Projekt se planira realizirati na nekadašnjem vojnom poligonu Lindar, nedaleko Pazina. U skladu s Prostornim planom uređenja grada Pazina obuhvat zahvata procijenjene vrijednosti 37,8 milijuna eura definiran je Urbanističkim planom, a odnosi se na izdvojeno građevinsko područje izvan naselja sportsko rekreacijske namjene, ukupne površine 99,4 hektara. Nositelji Projekta su Grad Pazin i Istarska županija, a njegovu provedbu podržava i Ministarstvo turizma, koje je do sada financiralo izradu većeg dijela potrebne dokumentacije.

Prema planu na ovom se prostoru mogu graditi građevine i uređivati prostori za "roller costere" (brdsku željeznicu), liftovi, platforme za zabavu, bazeni, aquagani, vodena igrališta, sunčališta, kupališta i razne atrakcije. Moći će se graditi igrališta s tribinama za razne sportove s pratećim sadržajima, a uz zelene površine UPU predviđa gradnju građevina za zabavu, igru, ples i razne scenske nastupe. Za kvalitetno djelovanje kompleksa uredit će se prostori za trgovačke, uslužne i ugostiteljske sadržaje, ali i prostori za gospodarske, upravne, servisne i pomoćne djelatnosti. Na određenim će se površinama urediti prostori za obrazovne, zdravstvene, sportske o rekreacijske aktivnosti, a zabavni će park biti opremljen parkiralištima, te potrebnim prometnim i manipulativnim površinama.

Slijedi rješavanje lokacijske dozvole

Kod oblikovanja elemenata prometnica, pristupa, prostora za rad i svih građevina javne namjene određeno je osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom ili osobama smanjene pokretljivosti. Prilikom oblikovanja građevina i njihova uređenja tematski će se oslanjati na kulturno i prirodno naslijeđe, s time da će neki objekti pratiti tematske cjeline zabavnog parka. Budući da će sadržaje Inspirit fantasy parka koristiti veliki broj ljudi posebna je pozornost posvećena odvodnji otpadnih voda, a one će se zbrinjavati razdjelnim sustavom odvodnje oborinskih i sanitarnih voda koje će se pročišćavati na biološkom uređaju za pročišćavanje.

- Do sada su izrađeni Urbanističkog plana uređenja, geodetski snimak, idejni projekt, a sada je na redu ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, koja treba pokazati je li potrebna izrada studije utjecaja na okoliš. Nakon toga rješavat će se lokacijska dozvola, a budući da je zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, to je preduvjet za razgovor s Ministarstvom državne imovine oko prijenosa vlasništva na Grad Pazin, kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter