Hoće li i istarski komarci prenositi denga groznicu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek što smo zaboravili na ptičju i svinjsku gripu, virus Zapadnog Nila, koji je u Srbiji odnio i prve ljudske žrtve, a prenose ga komarci, nova je zlokobna prijetnja Hrvatskoj i Europi. Službena potvrda prisustva tog virusa kod pacijenta s meningoencefalitisom hospitaliziranog u Slavonskom Brodu očekuje se tek idući tjedan, a broj prijava bolesti u Hrvatskoj mogao bi u narednim tjednima rasti, predviđaju epidemiolozi.

- Očekujemo da će laboratorijski nalaz u slučaju iz Slavonskog Broda potvrditi da se radi o virusu Zapadnog Nila jer pacijent ima sve simptome bolesti kakvu taj virus izaziva, a boravio je u susjednoj zemlji gdje je epidemija virusa prisutna. Očekujemo da će kolege kliničari u narednim danima slati još sumnji jer se prisustvo ovog virusa sada pojačano prati, ocjenjuje Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Situacija je u Hrvatskoj, kako ocjenjuje, u ovom času dobra i zasad bez naznaka širenja unutar zemlje. Zbog pojave novog virusa, na pojačanom su oprezu nadležne epidemiološke službe, sanitarna inspekcija i infektolozi. Dok je ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio formiranje posebnog stožera, u HZJZ-u kažu kako se stožer neće formirati, ali će se stanje s virusom svakodnevno pratiti.

Virus Zapadnog Nila definitivno je stigao i u Hrvatsku, no u HZJZ-u kažu da je situacija daleko od izvanredne. Na nova pravila zaštite morat ćemo se trajno naviknuti, smatraju stručnjaci koji širenje virusa karakterističnih za tople i vlažne tropske krajeve pripisuju globalnom zagrijavanju.

Prema izvješću UN-a, u sljedećih pedesetak godina uslijed globalnog porasta temperature Europa bi mogla postati pravi raj za vrste komaraca koji prenose malariju, denga-groznicu, chikungunyja virus i druge tropske zarazne bolesti. Takav scenarij dogodio bi se u slučaju da se prosječna globalna temperatura poveća za 1,4 do 5,8 stupnjeva Celzija.

Stručnjaci su mišljenja da za prenošenje malarije, denga groznice i bolesti zapadnog Nila i nije potrebno prisustvo donedavno egzotičnih komaraca, već da ih u slučaju konstantno visokih, tropskih temperatura mogu prenijeti i obični komarci. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter