Hoće li HZZO i dalje nuditi police dopunskog?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon našeg prošlotjednog članka kako u HZZO-u razmatraju nekoliko opcija u vezi nuđenja polica dopunskog osiguranja, pa čak i odustajanje od tog posla, očitovao se ravnatelj HZZO-a Siniša Varga koji tvrdi da ne odustaju od tih polica. Dodao je kako će uskoro Upravnom vijeću uputiti konkretan prijedlog o ujednačavanju cijena polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pojasnio je da ih državna revizija upućuje da cijene premija za dopunsko osiguranje moraju biti unificirane, a prema njihovim izračunima cijena ne može niti niža od 70 kuna mjesečno. To znači da će, ako taj prijedlog prođe, umirovljenicima police poskupjeti za 20 kuna, a ostalima pojeftiniti za 10 ili 50 kuna, ovisno o primanjima.

Prošlog smo tjedna pisali kako će po nalogu Europske komisije HZZO morati odustati od ugovaranja polica dopunskog osiguranja. Ravnatelj Varga je opovrgnuo da su dobili takav nalog, a jučer smo nazvali naš izvor u vrlo poznatom osiguravajućem društvu koji nam je poručio kako Europska komisija takvu odluku još nije službeno objavila.

- Mi je očekujemo vrlo skoro kako je to bilo i u drugim zemljama nakon pristupanja Europskoj uniji, a pogotovo u susjednoj Sloveniji, komentirao nam je izvor iz osiguravajućeg društva. Dodao da su on i njegovi kolege u osiguravajućim društvima bili zbunjeni kada su prošlih dana pročitali izjavu ravnatelja državnog zavoda koji je najavio da se nastavlja natjecati na tržištu s privatnim osiguravateljima, a što ne bi smio prema propisima Europske unije.

I ostali mediji se čude takvim najavama ravnatelja Varge te podsjećaju kako je Hrvatska kroz pregovore s EU-om preuzela obvezu da će provoditi direktivu prema kojoj neživotna osiguranja mogu davati samo društva za osiguranje s odobrenjem regulatora, koji je u hrvatskom slučaju Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Da postoji pritisak na takvo postupanje HZZO-a jasno ukazuje Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja zloporabe vladajućeg položaja HZZO-a koji je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja predao Hrvatski ured za osiguranje. Isto tako, Ured je podnio i prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih članaka Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.  (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter