Hoće li biti generalnog štrajka ovisi o Vladi


Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević danas je u Osijeku rekao kako to što sindikalne središnjice danas počinju s prikupljanjem potpisa za sudjelovanje u mogućem generalnom štrajku pokazuje da je "kap prelila čašu", jer u Hrvatskoj su rijetki slučajevi organiziranog i zajedničkog sindikalnog djelovanja.

Pet sindikalnih središnjica danas je počelo s izjašnjavanjem o organiziranju generalnog štrajka kako bi se spiječilo donošenje novog Zakona o radu i zakona o povremenim poslovima. Izjašnjavanje će trajati do 24. siječnja.

Matijašević je na konferenciji za novinare u Osijeku pozvao hrvatsku Vladu da omogući poštene investicije, koje će, bez mita i korucpije, otvarati nova radna mjesta te da odustane od štetnih izmjena Zakona o radu, jer će, u suprotnom, sindikalne središnjice, uz potporu zaposlenih, organizirati generalni štrajk.

Predsjednik HURS-a smatra kako, nakon polovice mandata ove vlasti, "investicije bježe iz zemlje", a rezultat toga je "gubitak radnih mjesta u realnom sektoru, pad industrijskih aktivnosti i kupovne moći hrvatskih građana, povećanje nezaposlenosti i broja blokiranih građana, koji ne mogu podmirivati obveze".

Ističe kako u takvim okolnostima sindikati prikupljanjem potpisa žele spriječiti izmjene Zakona o radu, jer drže da ga je nepotrebno mijenjati, s obzirom je 2010. prilagođen zakonodavstvu Europske unije. Postojeća zakonska rješenja nisu prepreka ulaganjima i egzistenciji gospodarstva.

Ako se zakon želi mijenjati, onda se to u demoratskim zemljama radi putem pregovora sa socijalnim partnerima, uz uvažavanje argumenata, poručio je Matijašević. Upozorio je kako ne vidi razloga da se zakonskim izmjenama poslodavcima omogućuje lakše otpuštanje, jer i tako imamo veliki broj nezaposlenih, a takav je stav, kako je istaknuo, nedavno zauzeo i ministar financija Slavko Linić.

Štetnim smatra i najavu donošenja zakona o povremenim poslovima, jer drži kako postoji opasnost da radnici neće biti plaćeni u skladu s količinom obavljenog rada, a da to neće imati tko nadzirati, jer su inspekcije, koje su to do sada radile, ukinute i stavljene pod okrilje nadležnih ministarstava. Hoće li doći do generalnog štrajka, manje ovisi o nama, a više o Vladi. Ako Vlada od ovoga ne odustane, a ne sumnjam u spremnost zaposlenih, onda će ga biti, rekao je Matijašević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter