Hoce li arheolozi usporiti obnovu Delfina?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio stupa pronaden u jednoj od arheoloških sondi na prostoru terase nekadašnjeg restorana Delfin na pulskom Trgu sv. Tome smješten je u mozaicima i freskama ukrašenom antickom objektu, ali zasad je teško reci je li on njegov dio ili ne, kao i iz kojeg razdoblje datira, doznajemo od voditeljice istraživanja Tatjane Bradara iz Arheološkog muzeja Istre.

- Naišli smo na dosta ulomaka kockica mozaika i crvenih fresaka te pokretnog materijala, od amfora i raznih posuda do kuhinjskog posuda. Medutim, do definiranja sonde necemo znati više, kazala je Bradara, kojoj pomoc tijekom radova pružaju Katarina Jerbic Percan i Luka Godina.

Na prostoru nekadašnjeg restorana Delfin, u sklopu pripreme za projektiranje i po nalogu Konzervatorskog odjela, istražni arheološki radovi zapoceli su još sredinom listopada. Unutar objekta te na terasi otvoreno je sedam sondi, s time da su dvije do sada proširene, a arheološki nalazi pronadeni su u svakoj od njih. Vec u površinskom dijelu otkriven je raznovrsni materijal - od keramickih lulica do ulomaka oslikanog posuda - iz perioda izmedu 18. i 20. stoljeca, dok je anticki sloj iznjedrio ostatke arhitekture, keramicke ulomke, amfore...

Na toj lokaciji, gdje ce za koju godinu biti izgraden Arenaturistov butik-hotel, ovo je prvo istraživanje, izuzev u dijelu gdje bi se po Kandleru trebala nalaziti krstionica iz V. stoljeca. Buduci da je godine 1855. ona porušena, jedan od ciljeva istražnih arheoloških radova je utvrdivanje ocuvanosti njezinih ostataka. No, sonda koja ih je trebala otkriti obiluje dijelovima raznovrsne arhitekture, zbog cega je trenutno teško razluciti cemu što pripada.

Tehnickog direktora Arenturista Dina Buršica pitali smo hoce li im dosadašnji pronalasci poremetiti planove. Odgovorio je da po prvom izvješcu nije pronadeno ništa što bi moglo produžiti rokove.

- Iduci tjedan radovi bi trebali biti dovršeni te cemo tek tada na osnovu izvješca konzervatora moci tocno doznati ima li smisla razvijati pocetnu ideju ili ne, zakljucio je Buršic.

Po dosadašnjim najavama izvršnog direktora Arenaturista Igora Štokovica, u novom bi objektu ugostiteljstvo trebalo biti samo jedan od sadržaja. Naime, gradski butik-hotel imao bi 40-ak soba te restoran i kafic u prizemlju, kao što je bilo predvideno gotovo dvadeset godina unazad projektom obnove Kandlerove ulice koji je po narudžbi Grada Pule izradila tvrtka Urbis 72. (Ivana Nataša TURKOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter