Hobotnica spašava Dane divljači i rakovica

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Tijekom deset dana, od četvrtka 12. do 22. ožujka, 25 će restorana, konoba i bistroa s područja Pule, Vodnjana, Fažane, Ližnjana i Marčane sudjelovati u manifestaciji Gastro proljeće Južne Istre, u organizaciji klastera Turističkih zajednica Južne Istre. Zvijezde menija Gastro proljeća su divljač i rakovice, otkrile su danas  predstavnice pet turističkih zajednica, predvođenih "domaćicom" Morenom Smoljan Makragić, direktoricom TZ-a Vodnjana, u vodnjanskom restoranu Vodnjanka Svjetlane Celija.

Sezona bez rakovica

- Dani divljači i rakovice počinju sljedeći tjedan i traju točno deset dana. Ove će se godine u više od 20 ugostiteljskih objekata na području Pule, Vodnjana, Ližnjana, Fažane i Marčane nuditi tri slijeda i čaša vina po cijeni do 100 kuna, rekla je Natali Palko Zirdum, voditeljica TZ-a Ližnjan.

- S obzirom da su nas ugostitelji upozorili da rakovica ove sezone nema, na meniju će se dodatno naći i treća namirnica - hobotnica - rekla je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažana. Rakovice su ovih zimskih mjeseci izostale i na istarskim ribarnicama, a prema pričama ribara razlog tome su povećana populacija hobotnica kojima se njima hrane.

Ove su se godine u manifestaciju uključili i ugostitelji iz Marčane. Maja Percan, voditeljica tamošnjeg TZ-a, navela je da će marčansko područje predstavljati konobom Rišpet iz Manjadvorci i bistro "Vesna Loborika".

Istarski hamburger

Dušan Černjul, predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, koji je uz Svjetlanu Celiju, predstavio neke od specijaliteta na temu divljači i rakovica, naveo je da je ovakva manifestacija na tragu programa Hrvatska 365, a direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj otkrila i da su Gastro manifestacije klastera starije od tog programa, ali da su se odlično uklopile u nastojanja da se sezona proširi na predsezonu i posezonu.

- U akciju su se uključili vrhunski objekti. Lani je bio dobar odaziv, a očekujemo ga i ove godine. Vjerujem da će se u slijedećoj manifestaciji u travnju biti i turista, pa očekujem da akcija bude uspješna, rekao je Sergio Stupar, tajnik Udruženja obrtnika IŽ-a.

Celija i Černjul poslužili su platu s palentom od mirisnih trava, ovčjim sirom i skutom te suhom kobasicom od divlje svinje i jelena. Uslijedio je zatim istarski hamburger, odnosno divljač u pecivu, tagliata od jelena, domaći fuži s rakovicom i šparugama te njoki s divljači. Celija je istaknula da će se u Vodnjanki posluživati maslinovo ulje vodnjanskog Brista i vino Agroprodukta pa su okupljeni jučer mogli degustirati i crno i bijelo vino "Medea". (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter