U ova zimska vremena, posebno ako vam u goste dolaze ljubitelji morskih plodova oduševit cete ih i dobro nahraniti jednom hobotnicom od najmanje pet kila koju cete pripremiti na otvorenoj vatri i žaru pod pekom, odnosno pod popularnom cripnjom.
Hobotnicu možete pripremiti i u pecnici. Jedina je razlika u tome što cete umjesto gornjeg poklopca peke na protvan u kojem ce se hobotnica s krumpirima u pecnici prvo krckati, a potom i malo zapeci, staviti aluminijsku foliju koja ce sasvim dostojno zamijeniti gornji poklopac peke izraden od kovanog željeza, ili još bolje gize.
Dakle, za jednu peku za pet do šest ljudi bit ce vam dovoljna hobotnica od pet kila, te par kila oguljenog i na prst debele ploške izrezanog krumpira, nekoliko velikih glavica kapule, takoder izrezane na deblje ploške, te par režnjeva cešnjaka i par komada poparene i oguljene rajcice (ako nemate u zamrzivacu sezonsku zamrznutu rajcicu, dobro ce poslužiti i ona iz konzerve tzv. pelate).
Na pripremljeni žar u veliki protvan najprije stavite samu hobotnicu da se prokuha u peki oko 15 do 20 minuta s malo vina, maslinovog ulja i cešnjaka. Vodu koju je pustila dijelom izlijte iz peke u jedan lonac (jer cete s tim šugom pred kraj podliti hobotnicu i krumpir), a manji dio pustite te napola kuhanoj hobotnici dodajte krumpir i ostale sastojke, pokrijte peku i na žaru pecite još 45 minuta.
Nakon toga maknite gornji poklopac te hobotnicu i krumpir podlijte onim šugom i po potrebi (bez poklopca) na žaru još malo zapecite da dobiju lijepu boju i koricu. Što ce nakon toga biti ukusnije: hobotnica ili krumpir?! No, bitno je jelo sljubiti s cašom bijelog vina!