Hobotnica najviše voli rakove, a mi i nju i rakove


Nedavno mi je moja kuma Silva iz Dalmacije donijela hobotnicu. Obično je pripremamo pod čripnjom ili na salatu, a ona mi je rekla da je njoj najdraži najjednostavniji recept iz Primoštena. Odmah sam se zainteresirala. Uistinu vrlo jednostavno: očišćenu hobotnicu staviš kuhati, kada je na pol gotova dodaš krumpir. Kad je gotovo ocijediš, porežeš na veće komade, posoliš i popapriš, bogato zaliješ maslinovim uljem i posipaš češnjakom narezanim na veće komade. Prava poslastica. O tome smo još danima pričali i uživali. I ubrzo ponovili.

Hobotnica je glavonožac s osam krakova. Oko njenog staništa često se nalaze ljušture školjaka i rakova koji su joj najveća poslastica. Najbolje ju je kupiti još živu, potom smrznuti da omekša. Može se pripremiti na različite načine, osim pod čripnjom i na salatu (samu, s krumpirima, grahom, kaparima…) odličan je brudet, a meni je najdraža sušena pa onda grilana ili na šugo.

Engleski naziv je octopus, francuski poulpe commun, njemački gremeiner seepolyp, talijanski polpo comune. Evo četiri recepta iz najnovije kuharice našeg gastronomskog maga Veljka Barbierija "Hrvatska kuhinja i 606 recepata" u izdanju zagrebačkog Profila. (V. MEDVEDEC)

Namaz od hobotnice

Sastojci: 1 veća ili 2 manje hobotnice (oko 2 kg), 10 dag kapara, 5 dag suhih rajčica, stručak peršina, 2 lista bosiljka, 2 lista kadulje,  ljuta papričica, žlica morske soli, 2 žlice krušnih mrvica, dl maslinovog ulja, sol i papar, češnjak

Priprema: Kuhanu hobotnicu narežite na komade, zajedno s ostalim sastojcima meljite u mikseru. Kada dobijete zrnast i čvrst namaz, ohladite ga u hladnjaku i služite na prepečenom kruhu koji ste prethodno natrljali češnjakom i maslinovim uljem. 

Salata od hobotnice s bobom

Sastojci: 500 dag mladog boba, 1,5 kg hobotnice, 1,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl balzamičnog octa, krupna morska sol, sol i papar

Priprema: Očistite i skuhajte mladi bob (možete koristiti i kuhani pa zaleđen), a u drugom loncu skuhajte očišćenu hobotnicu i izrežite je na komade. Procijedite, pomiješajte s maslinovim uljem i octom, začinite i poslužite hladno.

Savjet: Umjesto boba možete skuhati vrtne šparuge.

Hobotnica iz pećnice s jabukama

Sastojci: 1 hobotnica od oko 2 kg, kilogram jabuka, 500 dag krumpira, 500 dag kapule, grančica ružmarina, dl bijelog vina, malo maslinovog ulja

Priprema: Na uljem namašćen pleh položite hobotnicu, uz nju poredajte na ploške izrezane jabuke, krumpir i kapulu uz grančicu ružmarina, posolite. Pecite na 180 stupnjeva Celzija pa kad pusti vodu okrenite, popaprite i zalijte vinom. Neka se zajedno peče dok se sok od hobotnice ne pretvori u gusti tamni umak i sve omekša.

Lonac od hobotnice i vrganja

Sastojci: 500 dag kuhane hobotnice, 500 dag vrganja, 1,5 dl maslinovog ulja, 2 luka, 2 glavice češnjaka, pola litre ribljeg temeljca, dl bijelog vina, stručak peršina, sol i papar

Priprema: Na ulju propirjajte tanko sjeckani luk pa kad se zastakli dodajte na komade rezanu kuhanu hobotnicu i krupnije sječene vrganje. Kratko propirjajte pa dodajte zgnječene glavice češnjaka i pirjajte dok se sve ne prožme, stalno podlijevajući temeljcem i vinom. Kad vino ispari, još malo pirjajte na laganoj vatri podlijevajući temeljcem. Pazite da umak ne bude pregust, a da ipak ostane sluzav od gljiva, oprezno posolite i popaprite, ukrasite sjeckanim peršinom i služite odmah.


Podijeli: Facebook Twiter