Hobbit u hrvatskim kinima od 13. prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna vijest u svijetu filma ovih dana jest da je kino Embassy u Wellingtonu dobilo novu fasadu! Nije šala, luksuzno zdanje u glavnom gradu Novog Zelanda u srijedu, 28. studenog, bit će poprište premijere prvog dijela trilogije "Hobbit", nazvanog "Neočekivano putovanje".

Veliki dio zgrade prigodno je ukrašen pročeljem i ulaznim vratima Bag Enda, hobitske nastambe u kojoj živi Bilbo Baggins, protagonist nova tri filma koja obrađuju tematiku iz Međuzemlja, čudesnog svijeta koji je osmislio književnik J. R. R. Tolkien i u kojem se odigrava vjerojatno najpopularnija bajka za djecu i odrasle ikad smišljena.

"Hobbit" kronološki prethodi "Gospodaru prstenova", priči u kojoj je glavni lik Frodo Baggins, Bilbov nećak, i koja je od 2001. do 2003. ekranizirana u, kako se pokazalo, jedan od najisplativijih filmskih serijala ikad snimljenih. Brojke su jasne, tri filma koštala su 281 milijun dolara, a zaradila 2,9 milijardi, odnosno deset puta više.

Zarada je to koja ide filmskim studijima, prije svega New Line Cinemi i sestrinskom Warner Brosu, odnosno krovnoj kompaniji vlasnici ovih studija - Time Warneru, koji, usporedbe radi, godišnje uprihodi oko 180 milijardi kuna, odnosno 70-ak milijardi više od proračuna Republike Hrvatske.

U trilogiju "Hobbit" uloženo je oko 450 milijuna dolara. Zahvaljujući milijunima štovatelja Tolkienovih djela širom svijeta, velikom uspjehu prve trilogije i činjenici da se režije ponovno prihvatio Peter Jackson, riječ je praktički o poslu s nultom stopom rizika.

Priča je dobro znana, počinje dolaskom 13 patuljaka i čarobnjaka Gandalfa u Bag End i potom se proteže preko cijelog Međuzemlja, pri čemu se razvija između ostaloga i u uvod zbivanjima iz "Gospodara prstenova".

Nekad je to bilo gotovo nemoguće, ali u današnje vrijeme sasvim je uobičajeno da masovno prikazivanje filma u Hrvatskoj počne prije nego u SAD-u. Takav je slučaj s "Hobbitom", koji će u hrvatska kina stići 13. prosinca, a u američka dan kasnije. Razlog je, naime, u običaju da hrvatska kina nove filmove na repertoar stavljaju četvrtkom, a američka petkom.

Potpuno u skladu s trendovima i skupljim ulaznicama za takve filmove, "Hobbit" će se prikazivati i u 3D varijanti. Novost je međutim što je film snimljen tehnikom 48 FPS (sličica u sekundi), što je dvaput više od uobičajenih 24 FPS, koji se koriste još od 1920-ih godina. Po riječima Petera Jacksona, 24 FPS filmovi, koliko god smo navikli na njih, ostavljaju dosta "maglovitih" segmenata, dok bi 48 FPS trebao donijeti čišću i "spontaniju" sliku. (Ivor BALEN)


Podijeli: Facebook Twiter