WHO: Obratiti pažnju na novi virus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu zdravstvene radnike diljem svijeta da prijave svakog pacijenta s akutnom respiratornom infekcijom koji je možda putovao u Saudijsku Arabiju ili Katar i bio izložen novom virusu nalik na SARS koji je dosad potvrđen kod dvoje ljudi.

WHO je priopćio u nedjelju da je novim virusom zaražen 49-godišnji državljanin Katara, koji je nedavno putovao u Saudijsku Arabiju gdje je od gotovo istovjetnog virusa umro jedan muškarac. Oboljeli je u kritičnom stanju i nalazi se u bolnici u Velikoj Britaniji.

WHO je rekao u srijedu da nema novih slučajeva akutnog respiratornog sindoma sa zatajenjem bubrega, ali da se istraga nastavlja.

"Imamo sve spremno u slučaju da se stvari promijene, ako virus promijeni ponašanje", rekao je glasnogovornik Gregory Hartl.

Virus, poznat kao coronavirus, dolazi iz iste obitelji kao SARS koji se pojavio u Kini 2002. SARS-om se zarazilo 8.000 ljudi diljem svijeta, a njih 800 je umrlo prije nego što je stavljen pod nadzor.

"To nije SARS, neće postati SARS i nije kao SARS", istaknuo je Hartl. Zasad nije utvrđeno kako se virus prenosi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter